Gestiunea integrata a apelor pe bazine

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

La gestionarea resurselor de apa "regenerabile" se pune problema unei evaluari corecte in vederea utilizarii durabile, tinand seama mai ales de relatiile complexe care exista intre apele de suprafata si cele subterane.

Pentru diferentierea resurselor de apa se utilizeaza trei termeni:
-apa albastra - reprezinta resursele regenerabile de apa; este cantitatea de apa de ploaie c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gestiunea integrata a apelor pe bazine

La gestionarea resurselor de apa "regenerabile" se pune problema unei evaluari corecte in vederea utilizarii durabile, tinand seama mai ales de relatiile complexe care exista intre apele de suprafata si cele subterane.

Pentru diferentierea resurselor de apa se utilizeaza trei termeni:
-apa albastra - reprezinta resursele regenerabile de apa; este cantitatea de apa de ploaie care se varsa in cursurile de apa si alimenteaza apele subterane;
-apa verde - reprezinta apa care provine din sol; este cantitatea de apa inmagazinata in sol si care se evapora, aprovizionand ecosistemele si culturile neirigate;
-apa fosila - reprezinta apa subterana care s-a acumulat intr-un interval mare de timp adesea in perioade geologice anterioare si care este realimentata foarte putin sau deloc. Nu este vorba despre o resursa regenerabila.

1.1 Bazinul versant
Un bazin versant are frontiere naturale. Ele sunt de dimensiuni variabile si pot grupa bazine fluviale si lacustre.
Limitele unui bazin nu pot fi delimitate administrativ sau politic; in functie de amplasarea geografica vor exista bazine nationale sau internationale (daca bazinul se afla in intregime sau nu in interiorul frontierelor unei tari).

1.2 Calitatea apei
Este esential ca gestiunea resurselor de apa sa nu se limiteze numai la aspecte cantitative; ea trebuie sa aiba in vedere si necesitatile care trebuie satisfacute pentru ecosistem. O gestiune durabila a resurselor de apa va trebui sa garanteze ca apa, prin calitatea sa, va putea sa satisfaca atat nevoile umane cat si mentinerea functiilor naturale ale ecosistemului care le adaposteste.

1.3 Ecosistemul
Ecosistemul este o notiune cheie in orice abordare a gestiunii durabile a resurselor de apa. El reprezinta un sistem organizat, cu componente fizice, chimice si biologice, care include omul si activitatile sale.
In materie de gestiune durabila a resurselor de apa se foloseste notiunea de "ecosistem fluvial", deoarece singura abordare posibila este cea care tine seama de om si natura, uniti intr-un singur sistem natural. Notiunea de ecosistem fluvial grupeaza in acelasi timp dimensiunile de mediu, economice si sociale. La sfarsitul gestiunii se poate considera ca limitele ecosistemului fluvial corespund cu cele ale bazinului.

1.4 Gestiunea pe bazine
Utilizarea bazinelor versante ca fiind teritoriul cel mai potrivit pentru gestiunea resurselor de apa reprezinta un principiu recunoscut universal.Experienta gestiunii pe bazine sub forma sa institutionala cea mai formala a fost utilizata in mai multe tari din continente diferite, din aceste studii rezultand unul dintre cele mai cunoscute modele de gestiune a apei pe bazine, asemanator celui utilizat in Franta.

1.5Gestiunea integrata a resurselor de apa
In anul 2000 a fost introdusa o noua notiune si anume cea a "gestiunii integrate a resurselor de apa".Intre conceptul de gestiune integrata a resurselor de apa si cel al gestiunii traditionale pe bazine apar urmatoarele diferente:Gestiunea pe bazine in multe dintre modelele traditionale pune accentul pe aprovizionarea cu apa cu un anumit tarif si cu redevente asociate deversarilor de poluanti, conform principiului utilizatori - poluatori - platitori. Aceasta abordare are o serie de avantaje, dar are de asemenea si limite. Faptul ca exista si alte delimitari importante decat cea pe bazine constituie un argument in favoarea gestiunii integrate.

Termenul gestiune pe bazine considera bazinul fluvial ca o entitate importanta, punand accentul atat pe relatiile existente intre apa si sol, cat si pe dimensiunile geografice si adesea internationale (amonte - aval). In plus, acest termen nu limiteaza gestiunea numai la nivelul bazinului, nu considera ca bazinele fluviale sunt sisteme inchise si ca este vorba despre un singur teritoriu valabil.Notiunea de gestiune integrata a resurselor de apa pune accentul pe necesitatea abordarii problemei gestiunii apei sub diferite unghiuri, atat in termeni tehnici (ape de suprafata si ape subterane), cat si sub diverse aspecte politice, economice si sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.