Gestiunea financiara a intreprinderii

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Nevoile de fonduri ale intreprinderilor sunt variate,de la trebuinte de lunga durata si de o valoare ridicata, cum este cazul activelor imobilizate, materiale, pana la trebuinte de scurta durata, al caror nivel variaza frecvent in cursul anului in functie de factorii interni sau externi, cum este cazul activelor circulante.Finantarea, adica acoperirea financiara a acestor nevoi se face, evident ti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gestiunea financiara a intreprinderii

Nevoile de fonduri ale intreprinderilor sunt variate,de la trebuinte de lunga durata si de o valoare ridicata, cum este cazul activelor imobilizate, materiale, pana la trebuinte de scurta durata, al caror nivel variaza frecvent in cursul anului in functie de factorii interni sau externi, cum este cazul activelor circulante.Finantarea, adica acoperirea financiara a acestor nevoi se face, evident tinind cont de caracterul permanent sau temporar al trebuintelor.

Finantarea pe termen lung a intrepriderilor presupune nevoi de fonduri, cu caracter permanent sau pentru perioade mari de timp, operatiune care se poate realiza in diverse forme, functie de conditiile concrete ale intreprinderii respectiv gestiunea pe termen lung.Autofinantarea este cel mai raspandit principiu de finantare si presupune ca intreprinderea isi asigura dezvoltarea cu forte proprii, folosind drept surse de finatare o parte a profitului obtinut in exercitiul expirat si fondul de amortizare acoperind atat nevoile de inlocuire a activelor imobilizate, cat si cresterea activului economic.

Din punct de vedere al apartenentei fondurilor, distingem finantari din fonduri proprii si finantari prin angajamente la termen. Privite din punctul de vedere al efortului depus pentru obtinerea lor, sursele de finantare pe termen lung pot fi grupate in doua parti: finantari interne (autofinantarea) si finantari externe (cresteri de capital si imprumuturi diverse).Locul insemnat pe care il ocupa autofinantarea printre celelalte cai de finantare decurge din faptul ca creeaza avantaje atat pentru actionari, cat si pentru societatea comerciala ca persoana juridica.

Actionarii sunt avantajati intrucit, capitalizand o parte a profitului, creste valoarea bursiera a intreprinderii, creste cursul actiunilor detinute de ei, prin urmare, creste avutia lor. In afara de aceasta, profitul reinvestit este exonerat de la plata impozitului pe profit sau se aplica reduceri substantiale de impozit, ceea ce creeaza posibilitati mai mari de reinvestire. Intreprinderea ca persoana juridica, este avantajata intrucat nu mai este nevoita sa apeleze nici la actionari, nici la piata financiara pentru a obtine fondurile de care are nevoie pentru dezvoltare. Totodata creste autonomia financiara a intrepriderii fata de banci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.