Gestiunea financiara a colectivitatilor locale

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

In conformitate cu Legea nr. 108/2004, se interzice acoperirea cheltuielilor bugetului de stat prin recurgerea la emisiune monetara sau prin finantare directa de catre banci.
Pentru acoperirea temporara a deficitului bugetar, Ministerul Finantelor, cu aprobarea guvernului, poate sa emita bonuri de tezaur si alte instrumente specifice, purtatoare de dobanda si a caror scadenta nu poate depa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gestiunea financiara a colectivitatilor locale

In conformitate cu Legea nr. 108/2004, se interzice acoperirea cheltuielilor bugetului de stat prin recurgerea la emisiune monetara sau prin finantare directa de catre banci.
Pentru acoperirea temporara a deficitului bugetar, Ministerul Finantelor, cu aprobarea guvernului, poate sa emita bonuri de tezaur si alte instrumente specifice, purtatoare de dobanda si a caror scadenta nu poate depasi sfarsitul exercitiului financiar.
Totalul bonurilor de tezaur si a altor instrumente specifice aflate in circulatie nu va putea depasi 8% din volumul total al cheltuielilor, bugetului de stat aprobat.

Emiterea bonurilor de tezaur si a altor instrumente specifice se poate face numai in primele 10 luni ale anului financiar, iar retragerea lor trebuie sa se faca, fara a depasi anul financiar in care au fost emise.
O alta modalitate de acoperire a cheltuielilor bugetare si a deficitului bugetar implicit, este contractarea de imprumuturi, fara dobanda de la Banca Nationala a Romaniei.
Banca Nationala poate acorda imprumut fara dobanda pentru acoperirea decalajului temporar dintre veniturile si cheltuielile bugetului de stat pe seama resurselor de creditare ale acesteia. Acest imprumut urmeaza a fi rambursat pana la sfarsitul anului financiar, respectiv pe seama veniturilor bugetare sau a unui imprumut de stat efectuat in conditiile legii.

Imprumutul acordat de Banca Nationala a Romaniei nu poate depasi intr-un an financiar 10% din totalul cheltuielilor bugetului aprobat, precum si dublul capitalului acesteia si al fondului de rezerva constituit. Bugetele locale reprezinta bugetele unitatilor administrativ-teritoriale care au personalitate juridica. Bugetele locale se elaboreaza, se aproba si se executa in conditiile Legii nr. 108/2004 si potrivit prevederilor Legii administratie publice locale.
Fiecare comuna, oras, municipiu, sector al Municipiului Bucuresti, intocmeste buget propriu, in conditii de autonomie; intre bugetele consiliilor locale si bugetele consiliilor judetene nu exista relatii de subordonare.

In functie de cheltuielile si veniturile prevazute in cadrul bugetelor locale, deosebim: bugete proprii si bugete centralizatoare. Bugetele proprii cuprind numai veniturile si cheltuielile specifice structurii teritorial-administrative, in timp ce bugetele centralizatoare regrupeaza veniturile si cheltuielile unitatii teritorial-administrative, in ansamblul ei.
Consiliile judetene si consiliile locale se pot asocia intre ele, in conditiile legii, pentru realizarea unor lucrari si servicii publice de interes local, pe baza de conventie, asigurandu-se, totodata, si resursele financiare corespunzatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.