Gestionarea unei crize de imagine

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Un citat genial care a facut senzatie pe Internet la vremea scandalului Monica Lewinsky, in 1998. Lasand la o parte aprecierea generala la adresa barbatilor, pe care o putem sau nu contesta, intuitia doamnei Bush in ceea ce il priveste pe presedintele Bill Clinton s-a adeverit.
Scandalul Sexgate este un exemplu elocvent de criza de imagine cu final fericit. E drept, echipa lui Clinton a inc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gestionarea unei crize de imagine

Un citat genial care a facut senzatie pe Internet la vremea scandalului Monica Lewinsky, in 1998. Lasand la o parte aprecierea generala la adresa barbatilor, pe care o putem sau nu contesta, intuitia doamnei Bush in ceea ce il priveste pe presedintele Bill Clinton s-a adeverit.
Scandalul Sexgate este un exemplu elocvent de criza de imagine cu final fericit. E drept, echipa lui Clinton a inceput cu stangul, sfatuindu-l sa minta pana in panzele albe. Pana la urma au inteles ca adevarul este cea mai buna arma, mai ales cand ai un as in maneca - un personaj politic extrem de carismatic in fruntea unei administratii care a adus prosperitate natiunii.

In cele din urma opinia publica l-a iertat. Procurorii au aratat cu degetul la intemeietorii societatii americane si au acuzat incalcarea valorilor morale si istorice, dar americanii au ridicat din umeri, replicand: "Oricine poate calca stramb!".In planul afacerilor, un scandal din care o companie iese cat mai putin sifonata presupune un brand puternic si un management responsabil care isi asuma situatia si o rezolva cat mai transparent posibil, in beneficiul societatii, adica al clientilor.

[Ion Chiciudean si Valeriu Tones, autorii cartii "Gestionarea crizelor de imagine" (2002)], definesc criza de imagine ca fiind "stadiul de deteriorare a notorietatii, reputatiei si increderii publice ce pune in pericol functionarea sau existenta unei organizatii".
In afaceri, ca si in viata, oamenii prefera sa creada ca o situatie de forta majora nu li se poate intampla tocmai lor. Poate de aceea cea mai mare parte dintre ei sunt luati prin surprindere cand asta se intampla si au nevoie de timp pentru a reactiona coerent.

Crize cu ecou mondial
EXXON
In 1989, petrolierul Exxon Valdez, apartinand companiei americane Exxon, a cauzat cea mai mare deversare de titei din ultimii 25 de ani.
Desi conditiile meteorologice erau favorabile, petrolierul a lovit un recif in Prince William Sound, in apropierea Alaskai. Au fost deversati in mare aproximativ 240.000 de barili de titei.

In cateva saptamani, pata de petrol a cuprins 1.600 km de tarm, inclusiv plajele a trei parcuri nationale si cinci rezervatii naturale.De-a lungul crizei, conducerea companiei a refuzat sa comunice deschis si sa colaboreze cu presa. Atitudinea sa a fost etichetata drept aroganta si indiferenta la problemele de mediu create.

Deversarea a costat compania in jur de sapte miliarde de dolari, incluzand costurile de curatare a mediului si cea mai mare amenda primita de companie pentru iresponsabilitate corporatista (cinci miliarde de dolari). Dincolo de latura financiara, reputatia companiei a fost afectata semnificativ: Exxon a pierdut cota de piata si a coborat de pe pozitia de lider pe locul trei in randul marilor producatorilor de petrol din lume. (Mallenbaker.net - CSR files)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.