Georgieni si iacobiti

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Liceu

Astfel Principele elector George de Hanovra - un stat de marime mijiocie din nordul Germaniei - a devenit la timpul potrivit Regele George I al Marii Britanii, primul din viitoarea dinastie de Hanovra, in ciuda faptului ca abia vorbea engleza.George, Principe elector de Hanovra, a devenit regele Angliei in 1714 ca urmare a mortii Reginei Ana. Venirea lui la putere a insemnat sfarsitul perioadei pl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Georgieni si iacobiti

Astfel Principele elector George de Hanovra - un stat de marime mijiocie din nordul Germaniei - a devenit la timpul potrivit Regele George I al Marii Britanii, primul din viitoarea dinastie de Hanovra, in ciuda faptului ca abia vorbea engleza.George, Principe elector de Hanovra, a devenit regele Angliei in 1714 ca urmare a mortii Reginei Ana. Venirea lui la putere a insemnat sfarsitul perioadei pline de tulburari din timpul dinastiei Stuart si nasterea dinastiei de Hanovra.

La inceput nimeni nu avea siguranta ca domnia hanovrienilor va rezista in timp, asteptandu-se la o lovitura din partea iacobitilor (urmasii lui James - Jacobus in latina - care se afla in exil). In Anglia comploturile iacobitilor au fost descoperite si innabusite, dar Contele de Mar i-a conferit lui James sprijin si i-a adus simpatia micilor nobili din Scotia de nord.

Cu toate acestea, Mar nu a actionat destul de hotarat, iar dupa pierderea bataliei de la Sheriffmuir, in noiemhrie 1715, iacobitii si-au pierdut initiativa. Cand "hatranul pretendent", cunoscut pentru exagerata sa precautie, a sosit in Anglia, in decembrie, cauza sa era deja pierduta. Armata iacobitilor s-a imprastiat fara nici i o lupta, iar in februarie 1716 James a fugit inapoi in Franta. O incercare similara spijinita de Spania a avut loc in 1719, dar s-a dovedit a fi inca un fiasco.

O noua era
Timp de cativa ani, asemenea amenintari au ascuns faptul ca succesiunea Hanovrienilor insemna inceputul unei noi ere - o era in care conflictele acerbe, deseori mortale ale secolului al 17-lea pareau tot mai irelevante. Succesiunea a fost un mare triumf pentru partidul politic numit "Whigs" (Perucile) si penAZtru Parlament, creandu-se un echilibru intre fortele politice, ce puteau sa isi desfasoare activitatea fara conflicte violente.

Stabilitatea politica a fost favorabila dezvoltarii rapide a comertului, care era deja o trasatura caracteristica a vietii britanice. Beneficiile comertului erau apreciate de toata lumea; pe langa banci mai exista o rudimentara bursa de valori, ce isi desfasura activitatea in cafenele, unde se vindeau si se cumparau actiuni. Consecintele negative ale acestor speculatii au devenit evidente in 1720, cand actiunile de la South Sea Company au fost licitate la un pret exagerat cu putin inainte ca aceasta companie sa dea faliment, ruinand multi oameni si discreditand o seama de memliri ai guvernului
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.