Georgia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.55

nivel: Liceu

Relieful Georgiei este in mare parte muntos, cu muntii Marii Caucaz in nord si muntii Micii Caucaz in sud. Kolkhet'is Dablobi (Campia Kolkhida) se intinde spre Marea Neagra in vest; bazinul raului Mtkvari in est Muntii reprezinta caracteristica dominanta geografica a Georgiei. Lantul muntos Range Likhi imparte tara in jumatati - de est si de vest. Principalele drumuri care duc catre teritoriul Ru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Georgia

Relieful Georgiei este in mare parte muntos, cu muntii Marii Caucaz in nord si muntii Micii Caucaz in sud. Kolkhet'is Dablobi (Campia Kolkhida) se intinde spre Marea Neagra in vest; bazinul raului Mtkvari in est Muntii reprezinta caracteristica dominanta geografica a Georgiei. Lantul muntos Range Likhi imparte tara in jumatati - de est si de vest. Principalele drumuri care duc catre teritoriul Rusiei sunt : tunelul Roki intre Osetia de Nord si de Sud si Cheile Darial.

Peisajul general al Georgiei de Est cuprinde numeroase vai si chei, care sunt separate prin munti. Cel mai inalt munte din Georgia este Muntele Shkhara (5201 m), iar al doilea cel mai mare este Muntele Janga (5051 m). Alte varfuri proeminente includ Kazbegi (5074 m), Tetnuldi (4974 m), Shota Rustaveli (4960 m), Mt. Ushba (4710 m) si Ailama (4525 m). Dintre aceste varfuri doar Kazbegi este de origine vulcanica. Regiunea dintre Kazbegi si Shkhara este dominata de ghetari numerosi.

Sudul Gerogiei este o regiune tanara si instabila geologic cu mari activitati seismice si reprezinta locul unde s-au petrecut cele mai semnificative cutremure din Georgia. Principalele ramuri ale industriei sunt: otel, aparate de zbor, unelte, topitorii, macarale, re-export de combustibili.Georgia are una dintre cele mai veche culturi viticole ale lumii. Partial mai sunt folosite procedee de vinificare stravechi, de fermentare a mustului in ulcioare de lut.

Pentru export, se produc cu mijloace moderne vinuri de amestec precum Mukuzani sau Tsinandali, georgienii prefera, insa, vinurile obtinute prin metode traditionale. Regiunea Kakhetiei, din estul tarii, unde se produc doua treimi din vinul georgian, a devenit renumita mai ales prin vinuri grele rosii, dintre care Saperavi este cel mai raspandit,
dar produce intre timp si vinuri albe de nivel acceptabil ca Tibaani, Rkatsiteli sau Gurjaani. Kartli ramane insa cea mai importanta zona viticola (in sud-estul Georgiei).

In ultima perioada au inceput si investorii straini sa produca vinuri georgiene care se exporta in cantitati mari. In Kakhetia compania GWS a fost preluata de concernul Pernod Richard, firma americana Bagrationi produce vinuri spumoase usoare. Pe plan international renumele vinului georgian este in crestere, in pofida deselor lui interdictii pe abumite piete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.