George calinescu - enigma otiliei (subiectul operei)

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.30

nivel:

     I

     Prezentarea lui Felix Sima, un tânar de 18 ani, care cutreierând strazile, încerca sa gaseasca casa unchiului sau în Bucuresti. Intrând pe strada Antim atmosfera întunecata si vântul nu par a-l stingheri în cautarea unei case cu cat superior.

     Intrând pe o portita mica tânarul des[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: George calinescu - enigma otiliei (subiectul operei)

     I

     Prezentarea lui Felix Sima, un tânar de 18 ani, care cutreierând strazile, încerca sa gaseasca casa unchiului sau în Bucuresti. Intrând pe strada Antim atmosfera întunecata si vântul nu par a-l stingheri în cautarea unei case cu cat superior.

     Intrând pe o portita mica tânarul descoperi curtea interioara a acelei case putin deosebita de celelalte si batând la o usa gotica se vazu nevoit sa intre într-o anticamera cu scari si statui reprezentându-l pe Hermes.

     Sunând la un clopotel, i se înfatisa un batrân care la început nu-l recunoscu si astfel tânarul se vazu nevoit sa mai analizeze înca o data din afara toate casele.

     În cele din urma îndrazni sa revina în casa în care presupuse ca sta unchiul sau, domnul Costache Giurgiuveanu si fiica sa Otilia.

     La a doua încercare Otilia îl recunoscu pe Felix si-l invita (în casa) într-o odaie înalta unde jucau carti la o masa rotunda matusa sa, Aglae Tulea, fiica sa Aurica si un domn mai în vârsta, chiar foarte elegant, domnul Pascalopol.

     Rusinat, Felix, se retrase pe o canapea de plus rosu, unde descoperi alaturi un barbat brodând. Era sotul doamnei Aglae, Simion.

     Otilia îi darui lui Felix doua prajituri drept cina si apoi se îndrepta spre domnul Pascalopol, analizându-l. În cele din urma descoperi pe degetele acestuia un inel foarte frumos pe care acesta il facu cadou.

     Obosit de drum, Felix este condus în camera Otiliei de catre aceasta, pentru a se odihni.     II

     Dimineata Felix se trezeste în acorduri de pian, dupa ce noaptea o petrecuse destul de tensionat amintindu-si de moartea mamei si apoi de tatal sau, doctorul Sima, care îl parasise si el curând lasându-i mostenirea în mâinile lui Costache, cumnatul sau.

     Felix descopera la pian pe Otilia care îi cânta "Rapsodia ungara" de Liszt si "Chanson Rousse", iar apoi îl invita pe tânar în gradina. Felul jucaus al Otiliei îl surprinde pe Felix. Gradina destul de mare adapostea un chiosc de fier unde Otilia se si opri invitându-l pe Felix sa stea si el.

     Pentru câtva timp tânarul ramase prizonierul fetei, care-l plimba prin întreaga casa îndeletnicindu-se în special cu probarea garderobei.

     Marina, o ruda îndepartata a lui mos Costache se ocupa de curatenia casei si de mâncare.

     Spre seara Felix primi de la un factor postal o scrisoare adresata Otiliei Marculescu. Numele îl surprinse desi nu primi nici un raspuns la aceasta enigma. În curând se dovedi rolul domnului Pascalopol în aceasta casa. Leonida era un vechi prieten al lui mos Costache, care acum juca rolul unui tata adoptiv pentru Otilia, plimbând-o peste tot cu trasura si oferindu-i tot felul de cadouri inclusiv alimente pentru restul familiei care nu se rusina sa le accepte.

     Dintre toti, singurii care pareau revoltati erau cei din familia Tulea, cu precadere matusa Otiliei si Aurica care nu încetau sa-si gaseasca un motiv pentru a o jigni.

     III

     Otilia îi povesteste lui Felix trecutul lui Simion, care uneori devenea foarte agitat din pricina unei tinereti în care avusese parte de multe scandaluri cu Aglae pentru multe femei cu care acesta îsi petrecea timpul.

     Felix este invitat de Aurica la Familia Tulea. Spre deosebire de casa unchiului Costache, aici el descopera o curatenie izbitoare. Peretii casei sunt decorati cu tablouri în ulei, majoritatea copii pentru care Simon si Titi, fiul acestuia au o mare pasiune.

     Felix, curios de enigma numelui Marculescu descopera soarta Otiliei care nu era cu mult diferita de a sa. Fata a ramas orfana de mica si a fost crescuta de tatal sau vitreg, mos Costache, caci mama o avea din prima casatorie. Pascalopol o cunoscuse si pe mama sa si de atunci îi ajutase foarte mult si de aceea Otilia îi purta o stima deosebita.

     Felix este invitat de Aglae sa-l mediteze pe Titi care ramase corigent desi avea douazeci si doi de ani. Aurica gaseste aceasta ocazie nemaipomenita pentru a se atasa de Felix.

     Titi se dovedi a fi un copil menajat de familie, ocrotit de Aglae si care facea parte dintre acei baieti mediocrii care nu stiau decât sa râda pe seama profesorilor. Aurica, desi trecuta de prima tinerete încerca sa-si ascunda vârsta prin aplicarea prea multor farduri. Îsi petrecea zilele plimbându-se pe calea Victoriei în încercarea de a-si gasi un baiat care sa o placa. Pentru moment Felix era victima sa, fiind nevoit s-o însoteasca în plimbari.

     IV

     Cu timpul, Felix se obisnui cu aceasta stranie familie, devenind si el mai independent si mai ambitionat în cladirea unei cariere stralucite urmând facultatea de medicina. Banii necesari pentru anumite carti îi sunt procurati de Otilia, mos Costache dovedindu-se prea zgârcit.

     Felix se simte tot mai atras de Otilia pe care o admira si cu care petrece din ce în ce mai mult timp.

     Vizita facuta domnului Pascalopol îi dezvalui luxul si eleganta unui adevarat nobil. Descoperi în persoana mosierului atât un rival cât si un prieten.

     Noaptea, Otilia urca în camera lui Felix si-l convinse sa accepte propunerea lui Pascalopol de a-l însoti amândoi la tara. Felix accepta în cele din urma de dragul Otliei.

     V

     La începutul lunii august, Olimpia, cel mai mare copil al Aglaei îsi face aparitia acasa împreuna cu Stanica, concubinul ei, cu care avea un copil. Simion nu-si recunoaste fiica si refuza sa-i dea o casa de locuit si zestrea sa.

     Stanica, prin minciuni si scrisori adresate domnului Pascalopol cum ca se împusca, reusi sa strânga ceva bani de la toti si sa-l înduplece pe Simion pe motiv ca mai are câteva luni de trait sa-i dea zestrea Olimpiei.

     VI

     Calatoria facuta de la gara Ciulnita pâna la mosia lui Pascalopol îi impresioneaza pe cei doi. În drum spre conac sunt asaltati de o turma de bivoli. Casa amenajata în stil rustic atrage atentia oaspetilor. Otilia e dornica sa guste toate placerile de la tara urcându-se în hambare si scaldându-se într-un lac. Mosierul e retinut de numeroase treburi, timp în care Felix profita de compania Otiliei marturisindu-i dragostea, dar si temându-se de puterea financiara a mosierului.

     Dupa doua saptamâni cei doi se hotarasc sa vina acasa.

     Între timp, fiul Olimpiei si al lui Stanica, Aurel Ratiu, moare, iar tatal înduiosat îi publica în ziar decesul amintind toate rudele, în speranta de a obtine cât mai mult sprijin financiar.

     VII

     Felix, student acum în anul întâi la medicina, se vede reîntors din nou victima criticilor aduse de Aglae si de Aurica la adresa lui, care nu se purtase ca un gentleman facând-o sa spere atâta timp ca o va cere de sotie. Titi pare cuprins de febra amorului si îi face avansuri nepoliticoase Otiliei, care se supara si se cearta cu Aglae. Aceasta nu mai veni deloc pe la mos Costache spre întristarea acestuia si bucuria fetei.

     Titi nu pare a fi intimidat de aceste evenimente, continuând sa copieze carti postale, desi între timp era si el student la belle-arte.

     Stanica e cel care pare din ce în ce mai interesat de soarta lui mos Costache banuind ca acesta ar avea o mare avere si aducându-l, în scopul obtinerii acesteia prin tratament, pe un oarecare doctor Vasiliade ca sa-l examineze. Singurul care urmareste planul este Pascalopol, avertizându-l de altfel pe batrân.

     VIII

     Între Felix si Otilia se cladeste o relatie de profunda prietenie si atasament. Felix îi marturiseste iubirea, iar Otilia pare si ea înduiosata însa priveste totul în mod copilaresc dovedind si mai multa inocenta în ceea ce face. Grija sa pentru Felix pare mai mult a unei surori.

     Rusinat, Felix îsi pune pe hârtie toate patimile sale într-o scrisoare adresata Otiliei, însa ea nu-i da nici un raspuns. Mâhnit lipseste de la prânz, iar Otilia alarmata porneste în cautarea lui, gasindu-l la Baneasa. Acolo ea îi marturiseste iubirea, dar e constienta de mediocritatea oricarei fete de a putea simti pasiuni atât de marete si îl sfatuieste pe Felix sa-si cladeasca o cariera stralucita.

     Îndemnat de acest impuls, baiatul persevereaza mult dedicându-si timpul studiului.

     Timpul petrecut împreuna si discutiile avute încep sa devina ceva comun si obisnuit între cei doi.

     Într-un moment de gelozie, Felix o roaga pe Otilia sa nu se mai întâlneasca cu Pascalopol, însa tot el, invitat de acesta la el acasa, îsi da seama de greseala facuta fata de Otilia, care asemeni mamei sale are nevoie de luxul si de mofturile burgheziei de la acea vreme. Pentru ea, viata e o continua sarbatoare, iar conflictele cu mostenirea lui mos Costache încep sa o oboseasca din ce în ce mai mult.

     Felix este sarutat prima data de Otilia când îi comunica acesteia ca-l va mai putea vedea pe domnul Pascalopol asigurat si de fata si de acesta ca între ei nu se va petrece nimic datorita vârstei. Sohatchi, un coleg de faculate al lui Titi, îl atrage pe acesta în familia sa casatorindu-l cu sora lui Anca.

     Familia lui Titi si în special Aglae accepta cu greu aceasta idee pentru ca în cele din urma mutarea celor doi într-o casa, Ana sa devina independenta si sa ceara divortul pe baza împotrivirii de caracter.

     Titi refuza la început, însa sfaturile mamei îl razgândesc.

     IX

     Felix este nerabdator pâna la majorat dorind sa plece cu Otilia si cu banii primiti drept mostenire de la tatal sau. În casa discutiile despre adoptia Otiliei de catre mos Costache declanseaza un nou val cu scandaluri din partea Aglaei. În cele din urma fata pare scârbita de ura acesteia si-i cere lui mos Costache sa nu mai ajute pe nimeni evitând astfel tribunalele cu care-l amenintase Aglae pe fratele sau.

     X

     Renuntând la adoptie, Otilia pleaca cu Pascalopol la mosie, spre surprinderea lui Felix care ramâne dezamagit si se refugiaza în bratele unei curtezane Georgeta cunoscuta la un restaurant prin Stanica.

     XI

     Ajutat de un profesor universitar, Felix înainteaza în cariera fiind primit spre invidia tuturor într-un ospiciu pentru unele cercetari. În urma acestor decrementari scoate un articol în limba franceza pe care însa numai un profesor universitar i-l lauda. Vizitele facute Georgetei se înmultesc aflând cu ocazia acestora si trecutul fetei care nu era cu mult diferit de al Otiliei. Ramasa si ea orfana de mama cunoscuse o mama vitrega care o pervertise învatând-o sa pretuiasca luxul si sa tina companie barbatilor, însa ea ramase în adânc credincioasa vietii cu familia pe care de altfel si-o dorea. Stanica profita de aceasta slabiciune a ei si o prezinta lui Titi care atras fizic de frumusetea sa o invita acasa unde îi promise Aglaei ca o va lua de sotie.

     XII

     Felix primeste o carte postala de la Otilia care se afla în Paris cu Pascalopol si îi scrie la rându-i o scrisoare. Stanica încearca sa opreasca vânzarea imobilului unde domnul Iorgu îsi avea restaurantul pentru a profita de serviciile acestuia, însa Felix pune capat acestor santaje, ducându-l într-o zi pe mos Costache în biroul domnului Iorgu si ajutând astfel la încheierea afacerilor între cei doi. Mos Costache începe sa-l pretuiasca din acel moment din ce în ce mai mult pe Felix, desi bani nu-i acorda decât printr-un contract de împrumut din propriul sau fond.

     Simion începe sa se poarte tot mai ciudat si îi daruieste lui Felix un caiet cu însemnarile sale.

     XIII

     Stanica este din ce în ce mai dornic sa divorteze de Olimpia.

     Felix, deranjat de gândurile lui Titi de a se casatori cu Georgeta îi dezvalui acesteia trecutul domnului Tulea spre revolta acestuia care este dornic al întâmpina într-o lupta iscata întâmplator. Ultima data când Felix merge la Georgeta se întâlneste cu un batrânel simpatic care nu pare deloc surprins de indiscretia produsa si se prezinta drept generalul Pasarescu.

     Stanica si familia Tulea se simt datori de a-i trimite o carte postala Otiliei în care Simion se semneaza drept "Isus Cristos".

     XIV

     Felix are ocazia sa-l cunoasca pe Weissmann, un coleg de facultate care-i trezeste pasiuni nebanuite pentru poezie. Discutiile avute cu acesta îi dezvaluie situatia materiala dificila a studentului, dar si spiritul practic al acestuia, care face injectii si consulta diferite persoane pentru a-si întretine fratii si surorile.

     Cina la restaurantul domnului Iorgu în cinstea aniversarii fiicei sale minore îi reunesc la aceeasi masa pe Georgeta cu generalul, pe Stanica, Olimpia, Aglae, Titi, Felix si mos Costache. Aglae pare foarte interesata de viitorul fiicei celor doua gazele în speranta ca o va casatori cu Titi, în timp ce Felix se simte din ce în ce mai jignit de purtarile Georgetei.

     XV

     La început, dupa o usoara criza, familia Tulea ignora purtarile lui Simion, care începuse sa aiureze si sa manânce multa pâine, însa vazând ca situatia devine insuportabila, Aglae ajutata de Stanica si de Weissmann îl duc la un sanatoriu. Titi se afla în centrul atentiei pentru Aglae care urmareste sa-l însoare cât mai bine spre dezamagirea Aurichii si a Olimpiei.

     La întoarcearea din Franta, Pascalopol îi dezvaluie lui Felix si Otiliei misterul comportamentelor bizare ale Aglaei înfatisând prin exemplele unei familii pe care o cunoscuse în tinerete conceptia unor femei mediocre, incapabile a-si împarti iubirea între copii si tatal lor.

     Stanica face o vizita lui mos Costache si lui Felix aducându-le în casa niste colegi necunoscuti de Felix pe care îi pune sa-l examineze pe batrân. Îsi manifesta în acelasi timp un interes deosebit fata de studiile lui Felix pentru a avea un pretext sa-l urmareasca pe mos Costache.

     Cel mai mult pe Felix îl supara comportamentul celor doua domnisoare care încep sa cânte fara îndemânare la pianul Otiliei.

     XVI

     Trecutul lui Stanica si familia sa numeroasa ne sunt prezentate prin prisma unei vizite a acestuia la o matusa a sa pe nume Agripina.

     Aici se întâlneste cu rudele sale bogate fata de care simte o oarecare invidie si profita de ocazie pentru a împutina portelanurile matusei sale.

     O nepoata a sa de 16 ani pe nume Lili îsi manifesta dorinta de a se casatori, iar Stanica il recomanda tatalui acesteia pe Felix Sima, în special pentru ca dorea a aduce în rândurile familiei sale si oameni culti.

     Ajuns acasa cumpara niste prajituri Olimpiei si afla de fuga lui Titi de acasa.

     XVII

     Felix viseaza ca Otilia cânta la pian, însa spre surprinderea sa totul pare a fi realitate.

     Revazându-se, cei doi povestesc îndelung în timp ce Felix se simte tot mai atras de Otilia si de schimbarea acesteia devenita mai rotunda la fata, mai feminina si mai enigmatica.

     Felix regreta ca nu profitase de ocazia pe care Otilia i-o daruise înaintea plecarii cu Pascalopol, dormind la el în camera.

     Mos Costache are planurile sale cu cei doi tineri începând sa adune materiale de constructii pentru o casa unde cei doi, Felix si Otilia aveau sa stea dupa moartea sa.

     Stanica îi face cunostinta lui Felix cu Lili spre supararea lui Titi care este atras de fata si nu întelege de ce toate sunt atrase de baiatul doctorului Sima.

     XVIII

     Din cauza unei usoare insolatii si a efortului, mos Costache are un atac, în urma caruia toata familia Tulea îsi petrece doua zile în casa batrânului ignorând boala acestuia. Pascalopol aduce un doctor avizat, profesor la universitate, care recomanda multa liniste si odihna bolnavului.

     Doctorul Vasiliad îsi simte periclitata prezenta de un nou rival.

     Mos Costache se însanatoseste si îi alunga din casa pe toti cei din familia Tulea fiind de acord cu propunerea lui Pascalopol de a deschide un cont în banca pe numele Otiliei cu suma de 300000 lei, însa nu-i da banii, încrezându-se în sanatatea sa. Mosierul însa deschide contul si depune în el 100000 lei pe numele Otiliei.

     XIX

     Dupa infarct mos Costache devine din ce în ce mai speriat de moarte, la aceasta contribuind si Stanica care îi povestea tot felul de nenorociri.

     Consulta diferiti doctori, urmeaza chiar un tratament chetuind bani pe medicamente si invita si preotii sa-i sfinteasca casa. Vinde apoi anumite imobile si aduce în casa o menajera pe nume Paulina, dar care nu sta mult pentru ca batrânul îi descopera interesul fata de averea sa.

     Aurica se spovedeste preotului Suica, marturisindu-i dorinta de a se casatori cu un evreu si anume cu Weissemann care îi recomandase anumite tratamente cosmetice. Într-o seara jocul de carti devine din nou una din delectarile familiei.

     XX

     Stanica o îndeamna pe Otilia sa-l convinga pe Felix sa se casatoreasca cu Lili.

     Mos Costache are un nou atac în timp ce Felix si Otilia se plimbau cu sania, si în urma acestuia îi daruieste lui Pascalopol 100000 lei pentru Otilia.

     Aglae transporta lucrurile de valoare în casa sa pe ascuns.

     Stanica, dupa indelungi urmari afla locul unde sunt ascunsi banii cand batrânul îi da lui Pascalopol acei 100000 si-l jefuieste sub pretextul ca are grija de el pentru a o face pe Otilia sa-l lase o ora singur în odaia bolnavului.

     Mos Costache este surprins de atac si în urma efortului moare.

     Stanica divorteaza de Olimpia si se casatoreste cu Georgeta, iar apoi intra în politica.

     Otilia se casatoreste cu Pascalopol la care pleaca la Paris.

     Felix, cu ocazia razboiului, devine doctor si apoi profesor universitar si se casatoreste bine intrând în cercuri înalte.

     Se întâlneste întâmplator cu Pascalopol pe tren si afla ca acesta a divortat de Otilia acum casatorita cu un om bogat din Buenos Aires. Fotografia aratata nu mai aduce nimic din ceea ce odinioara era Otilia. Amintirile acelei idile se naruiesc în cuvintele lui mos Costache: "Aici nu sta nimeni".DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.