George calinescu - enigma otiliei (semnificatia titlului)

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Gimnaziu

     Otilia este un personaj tipic de feminitate enigmatica pentru toate personajele romanului. Subiectivismul cu care este privita din mai multe puncte de vedere foarte diferite, asociaza în mod fericit puritatea cu farmecul natural al vârstei, Otilia fiind de o tulburatoare seriozitate sau zvapaiata ca o fetita, ceea ce da o fascinatie cuceritoare personajului. Amestecul teribilelor copilarii, a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: George calinescu - enigma otiliei (semnificatia titlului)

     Otilia este un personaj tipic de feminitate enigmatica pentru toate personajele romanului. Subiectivismul cu care este privita din mai multe puncte de vedere foarte diferite, asociaza în mod fericit puritatea cu farmecul natural al vârstei, Otilia fiind de o tulburatoare seriozitate sau zvapaiata ca o fetita, ceea ce da o fascinatie cuceritoare personajului. Amestecul teribilelor copilarii, al placerilor de a alerga desculta prin iarba cu seriozitatea si ratiunea rece cu care judeca si explica imposibilitatea mariajului dintre ea si Felix ne dumereste si fascineaza. Împrastiata si dezordonata, accepta cu luciditate protectia lui Pascalopol si respinge cu rezerva manifestarile sentimentale ale lui Felix. Este întelegatoare si plina de tact în comportamentul ei fata de mos Costache, dar aparent imuna la rautatile celor din clanul Tulea, ea ramâne surprinzatoare prin amestecul unui farmec juvenil cu o maturitate profunda.

     Aceasta "enigma a Otiliei" se naste mai ales în mintea lui Felix, care nu poate da explicatii plauzibile pentru comportamentul fetei, ce ramâne pâna la sfârsitul romanului o tulburatoare întruchipare a naturii contradictorii a sufeltului feminin.

     Îndragostit de Otilia, Pascalopol o admira si o întelege, dar nici el nu poate descifra în profunzime reactiile si gândurile fetei, confirmându-i lui Felix în finalul romanului: "A fost o fata delicioasa, dar ciudata. Pentru mine e o enigma".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.