George calinescu - enigma otiliei (elemente si tehnici narative)

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.20

nivel: Gimnaziu

     Elemente si tehnici moderne. Influente balzaciene.

     A) Balzacianismul este prezentat în "Enigma Otiliei" prin tema romanului, care ilustreaza viata burgheziei de la începutul secolului al XX-lea, societate degradata sub puterea mistificatoare a banului, întreaga actiune a romanului construindu-se în jurul averii lui mos Costache Giurgiuveanu, care concentreaza faptele si re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: George calinescu - enigma otiliei (elemente si tehnici narative)

     Elemente si tehnici moderne. Influente balzaciene.

     A) Balzacianismul este prezentat în "Enigma Otiliei" prin tema romanului, care ilustreaza viata burgheziei de la începutul secolului al XX-lea, societate degradata sub puterea mistificatoare a banului, întreaga actiune a romanului construindu-se în jurul averii lui mos Costache Giurgiuveanu, care concentreaza faptele si reactiile tuturor celorlalte personaje, interesate mai mult sau mai putin de mostenire. De altfel, Balzac a concentrat ideea ca banii, averea au putere distrugatoare asupra eticii unei societati, afirmând: "Zeul la care se închina toti este banul".

     B) Ideea paternitatii este nucleul epic al romanului, fapt confirmat de Calinescu însusi, care-si intitulase initial romanul "Parintii Otiliei". Ideea paternitatii este, de asemenea, de influenta balzaciana, preluata probabil din romanul "Mos Goriot", în care degradarea relatiilor din cadrul unei familii duce, fara putinta de tagada la degradarea întregii societati. Balzac exprima aceasta idee prin replica lui Goriot, aflat pe patul de moarte: "Patria o sa piara daca tatii sunt calcati în picioare. Societatea, lumea se bazeaza pe paternitate, totul se prabuseste daca nu-si mai iubesc copii parintii". Relatiile interfamiliare sunt degradate si în romanul lui Calinescu. Sentimetele paterne ale lui Costache Giugiuveanu pentru Otilia sunt învinse de avaritia personajului, el neputând asigura "fe-fe-fetitei" lui traiul în viitor, aceasta fiind nevoita sa se marite cu Pascalopol. Acesta, la rândul lui, nu-si defineste foarte bine sentimentele fata de Otilia, nu stie cât o iubeste ca un tata si cât tina la ea ca o iubita, nu poate distinge "ce e patern si ce e viril" în relatia sa cu tânara Otilia. Relatia familiala a Aglaei cu fratele ei, Costache, se degradeaza profund din cauza averii acestuia, distrugând orice sentimente fraterne între cei doi. Relatia familiei Olimpia - Stanica Ratiu se rezuma la discursuri fade despre familie si societate, tema dizertatiilor sale fanfaronade fiind paternitatea, o teorie demagogica prin care Stanica stoarce bani de la oricine. Aurica si-ar dori o familie, dar deoarece conceptia sa este complet falsa, nu reuseste sa-si întemeieze un camin. De asemenea, relatiile din cadrul familiei Tulea sunt total degradate. Aglae stapâneste cu autoritate distrugatoare destinele copiilor ei, iar Simion, ca tata si ca sot, este total neavenit, incapabil si neputincios de a fi un "cap de familie".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.