George calinescu - enigma otiliei (elemente si tehnici narative)

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.20

nivel: Gimnaziu

     Elemente si tehnici moderne. Influente balzaciene.

     A) Balzacianismul este prezentat īn "Enigma Otiliei" prin tema romanului, care ilustreaza viata burgheziei de la īnceputul secolului al XX-lea, societate degradata sub puterea mistificatoare a banului, īntreaga actiune a romanului construindu-se īn jurul averii lui mos Costache Giurgiuveanu, care concentreaza faptele si re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: George calinescu - enigma otiliei (elemente si tehnici narative)

     Elemente si tehnici moderne. Influente balzaciene.

     A) Balzacianismul este prezentat īn "Enigma Otiliei" prin tema romanului, care ilustreaza viata burgheziei de la īnceputul secolului al XX-lea, societate degradata sub puterea mistificatoare a banului, īntreaga actiune a romanului construindu-se īn jurul averii lui mos Costache Giurgiuveanu, care concentreaza faptele si reactiile tuturor celorlalte personaje, interesate mai mult sau mai putin de mostenire. De altfel, Balzac a concentrat ideea ca banii, averea au putere distrugatoare asupra eticii unei societati, afirmānd: "Zeul la care se īnchina toti este banul".

     B) Ideea paternitatii este nucleul epic al romanului, fapt confirmat de Calinescu īnsusi, care-si intitulase initial romanul "Parintii Otiliei". Ideea paternitatii este, de asemenea, de influenta balzaciana, preluata probabil din romanul "Mos Goriot", īn care degradarea relatiilor din cadrul unei familii duce, fara putinta de tagada la degradarea īntregii societati. Balzac exprima aceasta idee prin replica lui Goriot, aflat pe patul de moarte: "Patria o sa piara daca tatii sunt calcati īn picioare. Societatea, lumea se bazeaza pe paternitate, totul se prabuseste daca nu-si mai iubesc copii parintii". Relatiile interfamiliare sunt degradate si īn romanul lui Calinescu. Sentimetele paterne ale lui Costache Giugiuveanu pentru Otilia sunt īnvinse de avaritia personajului, el neputānd asigura "fe-fe-fetitei" lui traiul īn viitor, aceasta fiind nevoita sa se marite cu Pascalopol. Acesta, la rāndul lui, nu-si defineste foarte bine sentimentele fata de Otilia, nu stie cāt o iubeste ca un tata si cāt tina la ea ca o iubita, nu poate distinge "ce e patern si ce e viril" īn relatia sa cu tānara Otilia. Relatia familiala a Aglaei cu fratele ei, Costache, se degradeaza profund din cauza averii acestuia, distrugānd orice sentimente fraterne īntre cei doi. Relatia familiei Olimpia - Stanica Ratiu se rezuma la discursuri fade despre familie si societate, tema dizertatiilor sale fanfaronade fiind paternitatea, o teorie demagogica prin care Stanica stoarce bani de la oricine. Aurica si-ar dori o familie, dar deoarece conceptia sa este complet falsa, nu reuseste sa-si īntemeieze un camin. De asemenea, relatiile din cadrul familiei Tulea sunt total degradate. Aglae stapāneste cu autoritate distrugatoare destinele copiilor ei, iar Simion, ca tata si ca sot, este total neavenit, incapabil si neputincios de a fi un "cap de familie".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.