George bacovia - cuptor (comentariu)

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.09

nivel: Gimnaziu

     Creatia poetica a lui G. Bacovia catalizeaza, într-o expresie artistica profund personala, întreaga experieta a simbolismului, asa cum s-a manifestat el în literatura noastra, si depaseste, în unele privinte granitele acestui curent. Pentru G. Bacovia poezia inseamna traire dramatica, confundare cu arta însasi, pâna la sentimentul impasului expresiei estetice. Acest impas este sugerat de cara[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: George bacovia - cuptor (comentariu)

     Creatia poetica a lui G. Bacovia catalizeaza, într-o expresie artistica profund personala, întreaga experieta a simbolismului, asa cum s-a manifestat el în literatura noastra, si depaseste, în unele privinte granitele acestui curent. Pentru G. Bacovia poezia inseamna traire dramatica, confundare cu arta însasi, pâna la sentimentul impasului expresiei estetice. Acest impas este sugerat de caracterul sincopat al unora dintre versurile sale, expresie a efortului tragic de a articula un cântec, definit drept "bacovianism", si nu a epuizarii talentului. Sugerând, în întregul ei, o atmosfera deprimanta, lirica lui G. Bacovia da glas, în acelasi timp, unui acut sentiment al existentei tra-gice, fapt pentru care poetul este considerat si precursor al expresionismului în literatura noastra.

      Totusi influentele lui au fost indubitabil simboliste: Baudelaire si Alan Edgar Poe. Se observa în poeziile sale caracteristici ale creatiilor frantu-zesti, ale lui Laforgue, Verlaine sau a olandezului Verhaeren. Bacovia a împrumutat de la "poetii blestemati" atmosfera deprimanta, ostila în care creatorul ramâne singur cu trairile sale.

      Originalitatea lui Bacovia consta în priceperea geniala cu care reuseste sa transmita gândurile si emotiile sale prin versuri simple la prima vedere, dar care sunt îndelung gândite. Simbolul, instrumentul de lucru al simbolistilor, este exploatat la maximum de poet, la fel ca lait - motivul, refrenul sau repetitia. Majoritatea poeziilor bacoviene încep si se termina simetric. Însa, poate cel mai important procedeu folosit de poet, este sinestezia. Capacitatea de a stimula mai multe simturi deodata cu un singur simbol - metafora este înnascuta la cel care adolescent fiind scria deja poezii.

      Un alt element original al operei bacoviene este cromatica. Poetul nu foloseste multe culori, dar cele câteva pe care le foloseste exprima fiecare câte ceva precis. În decorurile zugravite de artist - asemeni pictorilor impresionisti - nu gasim nuante, ci doar culori puternice, pastelate, care lovesc retina si scoarta cerebrala a cititorului cu o forta de expresie extraordinara. Dintre aceste câteva culori mentionam rosul, care reprezinta sânge, viata. Galbenul este al deznadejdii, al tristetii iremediabile. Verdele, alaturi de violet, exprima monotonie, iar rozul si albastrul traduc starea de nevroza. Cele doua extremitati ale spectrului înseamna vid - albul si moarte - negrul. Între ele exista cenusiul sters al plumbului, care nu este altceva decât cenusiul existentei efemere si lipsita de rost a omului în aceasta lume.

      Aceleasi decoruri emotionale pot fi pictate si cu ajutorul sunetelor. Instrumentele muzicale au o mare importanta la Bacovia, ca si tot fundalul sonor, de altfel. Fanfara si armonica sunt cele care exprima monotonia, plictisul. Nevroza este cântata de violin sau flaut, instrumente care dau nastere unor sunete stridente. Starea de melancolie se aude în notele viorii sau ale clavirului.

      Activitatea literara a lui G. Bacovia se întinde pe o perioada de aproape jumatate de secol. Debutul literar este facut la cincisprezece ani, iar de atunci de sub penita lui au iesit multe volume dintre care "Plumb", "Scântei galbene", "Stante burgheze", "Comedii în fond" sunt cele mai importante.

      Poezia "Cuptor" face parte din volumul de început "Plumb". A fost publicata prima oara la 12 februarie 1906 în revista "Românul literar" cu titlul "Iulie".

      Dupa cum spunea N. Davidescu aceasta poezie este o imagie a verii caniculare. Nu mai este, însa nici vara holdelor bogate, nici aceea a uriaselor nopti cu luna, nu e vara torida a lui iulie, ci o vara launtrica, ucigatoare prin caldura si parca totusi prin aceasta si creatoare, ca hoiturile datatoare de viata pentru viermi, de greoaie valori sufletesti. Totul în aceasta poezie, care nu mai împrumuta, ca mijloc de exprimare, elementele concrete si disparate ale celei mai cotidiene observatii, este de fapt pura abstractie, imagine, creatie statuara a unei intense vieti cerebrale.

      Imaginile întâlnite în aceasta poezie sunt multiple. Cea predominanta e cea vizualo - olfactiva a cadavrelor aflate în descompunere. Caldura verii apasatoare transforma corpurile a celor care au fost oameni în materie anorganica. Spre deosebire de "Stârvul" lui Baudelaire aici hoiturile nu sunt viermanoase, suculente, pline la rândul lor de viata, ci descompunerea lor atinge cote cosmice. Este o descompunere totala a Universului însusi. O data cu partea materiala a oamenilor ( trupurile ) dispare si cea spirituala. Poetul devine dezgustat de iubita "Si azi, chiar sânul tau e mai lasat.". Versul respectiv traduce departarea treptata si continua de Eros. Erotica bacoviana se caracterizeaza prin faptul ca nu cunoaste decât stari pur fizice, goale de sentiment, iubita fiind unul din obiectele decorului, motiv pentru o tristete în plus, deloc sentimentala, nevroza consumata între peretii iregulati ai intimitatii poetului.

      Atmosfera acestei poezii este sinistra. Cuvinte ca "morti", "catafalc", "cadavre", "descompun" transforma fondul lexical al poeziei într-unul al mortii. Chiar miscarea este moarta, singurul verb care indica o imagine motrica este "a misca". Cei vii nu fug, nu alearga, nu merg, ci se misca. Folosirea acestui verb are rolul de a stationa cât mai mult cadrele descrierii, pentru a încetini în acest fel pulsul vietii în general.

      Metafora lutului exprima exact materia din care a fost facut omul. Caldura apasatoare îsi face efectul si asupra lui, deci chiar materia primordiala din care e facut omul se topeste accentuînd ideea descompunerii universale. Pecetea mortii se face simtita si în aer. Mirosul înecacios al cadavrelor intra, parca si prin narile cititorului. Ca raspuns la acest lucru poetul îi spune iubitei sa toarne pe covoare parfumuri tari si sa se acopere cu roze.

      Aceasta încercare deznadajduita de a tine piept mortii este specific umana, dar inutila. Se observa si încercarea de a se uita spre Eros, tot inutila pentru ca destinul lui, ca si al întregii lumi este de a se descompune, de a disparea, lucru imposibil daca ar exista iubire.

      Punctele de suspensie de la sfârsitul poeziei indica un sfârsit incert, lasa un mesaj de meditatie pentru cititor. Din punct de vedere al versificatiei rima în fiecare dintre cele trei catrene se face între versurile doi si patru, deci este o rima semiîncrucisata. Masura este de zece silabe.

      "D-l Bacovia e înainte de toate, sincer. Poezia lui nu tinteste niciodata un anumit efect literar; totdeauna aduce însa cu sine, fara sa-si dea seama, unul. Aceste flori cresc repede numai din lipsa de preocupare cu care d-l Bacovia se multumeste sa se analizeze si sa-si noteze scurt, precis, cu nervii strânsi, într-o înnascuta încordare impresiile."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.