George Enescu

1x punct

categorie: Muzica

nota: 9.30

nivel: Liceu

2. Perioada studiilor
La numai cinci ani, Enescu va compune prima sa lucrare "Tara Romaneasca", opera de doisprezece masuri pentru pian si vioara. Indemnat de Caudell va pleca la Viena in 1888 unde va avea parte de educatie muzicala vasta, studiind alaturi de marii compozitori ai vremii. La Viena, va locui la Joseph Hellmesberger-Jr., fiul directorului Conservatorului, de asemenea un interp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: George Enescu

2. Perioada studiilor
La numai cinci ani, Enescu va compune prima sa lucrare "Tara Romaneasca", opera de doisprezece masuri pentru pian si vioara. Indemnat de Caudell va pleca la Viena in 1888 unde va avea parte de educatie muzicala vasta, studiind alaturi de marii compozitori ai vremii. La Viena, va locui la Joseph Hellmesberger-Jr., fiul directorului Conservatorului, de asemenea un interpret al acelor timpuri.

La 24 iulie 1889, apare pentru prima oara in public la Slanic, ca interpret, demonstrand veleitati de virtuos violinist.
In doi ani, termina studiul obligatoriu de trei ani al viorii si va incepe studiul superior, avandu-l ca profesor pe Joseph Hellmesberger-Jr, iar armonia, contrapunctul si compozitia fiindu-i predate de profesorul Robert Fuchs.

In capitala franceza a gasit un mediu artistic si intelectual care avea sa ii stimulze facultatile muzicale native. Printesa Bibescu l-a introdus in cercurile muzicale, l-a prezentat lui Saint-Saens, ca si lui Edouard Colonne, care a dirijat in 1898 prima auditie a "Poemei romane".Isi va finaliza studiile obtinand calificativul "excelent", calificativ obtinut foarte greu.

II. CAPACITATILE IN DOMENIUL MUZICAL
2. Interpret (violinist)
Ca violonist, arta sa interpretativa s-a caracterizat prin naturalete, sensibilitate, bogatia coloritului, varietatea nuantelor si imbinarea atentiei acordate substantei muzicale cu virtuozitatea. Repertoriul sau a cuprins intreaga literatura a instrumentului. In formatiile de camera, Enescu a colaborat cu P. Casals, J. Thibaud, A. Cortot, A. Casella, D. Oistrah si alti artisti de seama. Ca pianist, arta sa se distingea printr-o bogata si rafinata paleta si prin sonoritatea orchestrala a executiei.

Din momentul aparitiei "fenomenului Enescu", s-a produs inevitabil o reactie pozitiva in evolutia activitatii violonistice si muzicale romanesti. Primul sau recital la Ateneul Roman din 20 martie 1894, acompaniat la pian de insusi profesorul sau din Viena, Hellmesberger, recital urmat de acea abundenta de cronici elogioase la adresa "copilului minune", nu putea sa nu produca o rezonanta deosebita in lumea muzicala din tara noasra si sa nu stimuleze interesul general pentru vioara si muzica in tara noastra.

Apoi a urmat consacrarea lui George Enescu ca violinist de valoare internationala, prin obtinerea, pentru prima oara de catre un violinist roman, a Premiului I al Conservatorului din Paris, cu interpretarea Concertului nr.3 de Saint-Saens in cadrul Concertelor Edouard Colonne.
Insasi regina Carmen Sylva a fost o mare admiratoare a lui Enescu, i-a acordat sprijin si protectie, daruindu-i intreaga colectie originala a operelor lui Johann Sebastian Bach, la care Enescu tinea atat de mult si pe care, cu memoria lui fenomenala si pasiunea pentru aceasta muzica divina, avea sa si le insuseasca si sa le reproduca in concert totdeauna din memorie.

La 11 februarie 1890, dupa un an de al absolvirea Conservatorului unde obtinuse Premiul Grand Prix, Enescu are primul sau concert de viaora cu Orchestra Colonne, solist in concertul de vioara de Beethoven. Acesta a fost inceputul carierei de solist, cuprinzand in mod deosebit turnee in Statele Unite ale Americii, incepand din 1923, cariera care nu i-a intrerupt insa activitatea de compozitor, pentru care una din datele esentiale este anul 1931.

In timpul Primului Razboi Mondial cat si in al Doilea, Enescu va ramane in tara, dorind ca perioada grea din intreaga lume sa o treaca alaturi de poporul sau. In acest timp colaboreaza cu interpreti romani, avandu-l colaborator la pian pe Alfred Alessandrescu, si pune pe picioare spectacole de opera intre anii 1914 - 1919, cu contribuita orchestrei simfonice "George Enescu" din Iasi, toate aceste activitati aducandu-si aportul la formarea gustului muzical al romanilor. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial va sustine concerte si turnee si in Rusia colaborand cu interpreti de origine rusa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.