George Cosbuc - universul poetic

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.30

nivel: Liceu

Lirica erotică

George Cosbuc este unul dintre cei mai mari cântăreti a iubirii. Lirica erotică a lui Cosbuc se caracterizează prin exprimarea directă, spontană, sinceră a sentimentelor printr-o perceptie a erosului integral tărănească, remarcă pe drept cuvânt George Călinescu.
În idilele lui Cosbuc există o strategie erotică si un joc erotic specific mediului sătesc si care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: George Cosbuc - universul poetic

Lirica erotică

George Cosbuc este unul dintre cei mai mari cântăreti a iubirii. Lirica erotică a lui Cosbuc se caracterizează prin exprimarea directă, spontană, sinceră a sentimentelor printr-o perceptie a erosului integral tărănească, remarcă pe drept cuvânt George Călinescu.
În idilele lui Cosbuc există o strategie erotică si un joc erotic specific mediului sătesc si care ilustrează înclinatia spre ludic a omului. De obicei într-un peisaj rural cei doi îndrăgostiti se întâlnesc neprevăzut. Fiecare se preface surprins sau supărat. Tinerii îsi ascund sentimentele, comportându-se după un cod erotic specific satului: fata trebuie să pară retrasă, supusă, temătoare, iar băiatul chipes si plin de cutezantă. Discursul liric este dominat de jocul si de dialogul erotic.

Referindu-se la erotica lui Cosbuc, Constantin Dobrogeanu Gherea ramarca că ea este o adevărată monografie a iubirii, de la primii fiori ai sentimentului, până la iubirea înselată si părăsită.
În poezia La oglindă există o confesiune a unei tinere fete, care – rămasă singur acasă – se contemplă în oglindă, descoperind cu încântare că este frumoasă. Furată de păcerea de a se privi, tânăra dă glas sentimentelor sale. Se imaginează ca tânără îndrăgostită, ca fată de măritat si ca nevastă.

Azi am să-ncrestez în oglindă -
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! cu dorul
Azi e singur puisorul,
Și-am închis usa la tindă
Cu zăvorul.

Treptat tânăra are revelatia propriei identităti si paralel dobândeste constiinta propriei sale valori:
Iată-mă ! Tot eu, cea veche !
Ochii ? hai, ce mai pereche !
Și ce cap frumos, răsare !
Nu-i al meu ? Al meu e oare ?
Dar al cui ! Si la ureche
Uite-o floare.

Sosirea mamei pune capăt brusc acestei evaziuni din real. Există în această piesă lirică o presimtire a iubirii, un fel de trăire anticipativă a iubirii viitoare.
În alte poezii, ca Scara, Rea de plată, Spinu, Subtirica din vecini, Mânioasa poetul redă jocul săgalnic a iubirii evidentiind o strategie erotică specific tărănească:

Cu două să-nvoieste,
Iar unul mi-l plăteste,
Cu altul să-mi rămâie
Datoare pe-nserat.
Dar n-am să-l văd cât veacul !
Și iată-mă, săracul,
Să-i duc o postie sacul
P-un singur sărutat !
(Rea de plată)

Ea mergea căpsuni s-adune.
Fragi s-adune –
Eu sedeam pe prag la noi.
Ea, ca sarpele prin foi,
Vine-ncet, pe ochi îmi pune
Mâinile ei mici si moi,
În ureche-o vorbă-mi spune,
Râde lung si fuge-apoi !
(Suptirica de la vecini)

Alte poezii surprind momente de tensiune între cei doi îndrăgostiti, ca de exemplu Pe lângă boi. În alte poezii Cosbuc surprinde diferentierile sociale, care stau în calea iubirii tinerilor. Astfel poezia Numai una ! exprimă hotărârea tânărului de a asculta glasul inimii împotriva sfaturilor mamei, a rudelor si a întregului sat. Poezia lui Cosbuc exprimă deci o erotică tărănească, sănătoasă, potrivit căreia omul trebuie să urmeze glasul inimii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.