Geopolitica si geostrategia Uniunii Europene

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

H.Coutau-Begarie: "Geopolitica sau geostrategia nu exista nici ca substanta, nici ca esenta, deoarece acesti doi termeni nu acopera o realitate; geopolitica si geostrategia nu reprezinta decat o modalitate de abordare a acesteia. Intr-adevar, este vorba despre o metoda, despre un mod de rationament; nu se poate deci afirma ca un anume eveniment apartine geopoliticii; in schimb se poate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geopolitica si geostrategia Uniunii Europene

H.Coutau-Begarie: "Geopolitica sau geostrategia nu exista nici ca substanta, nici ca esenta, deoarece acesti doi termeni nu acopera o realitate; geopolitica si geostrategia nu reprezinta decat o modalitate de abordare a acesteia. Intr-adevar, este vorba despre o metoda, despre un mod de rationament; nu se poate deci afirma ca un anume eveniment apartine geopoliticii; in schimb se poate afirma ca un anume eveniment sau un anume fapt poate fi interpretat in termeni ce tin de geopolitica si geostrategie".

In opinia lui Paul Clavel, geopolitica actioneaza in directia construirii tabloului fortelor prezente pe o scena data, a celor care decid utilizarea lor si a curentelor sau factorilor care le influenteaza; repereaza tintele profunde ale actorilor si exploreaza filosofiile sau ideologiile pe care le legitimeaza; arata modul in care mijloacele fiecaruia sunt aplicate prin geostrategii concepute pentru a se apropia de scopurile fixate, tinand cont de reactiile previzibile ale celorlalti protagonisti.

Geopolitica a avut o evolutie care, in mare masura, a fost determinata de nivelul dezvoltarii cuoasterii in domeniul disciplinelor socio-umane cat si de conceptiile filosofice si politice care au dominat la un moment dat lumea stiintifica, academica, politica, diplomatica si nu in ultimul rand opinia publica. Prin metodele sale de analiza poate sa dea raspuns la intrebarea "de ce" un actor intra in raporturi de rivalitate intr-un spatiu geografic si de ce isi manifesta dezinteresul pentru altul. Geostrategia va raspunde intotdeauna la intrebarea "prin ce" mijloace actorul isi poate realiza interesul in acel spatiu.

Actualmente sunt folosite o gama larga de strategii, de la cele militare, pana la cele economice, imagologice sau diplomatice.
Geopolitica poate fi inteleasa in primul rand ca o realitate, un tip aparte de comportament al actorilor in mediul international si apoi ca o reprezentare a acelei realitati, care prin operationalizare poate sa devina si metoda/instrument de analiza a relatiilor internationale. Ea a aparut ca teorie in campul disciplinelor care studiaza raporturile dintre state sub toate formele si aspectele la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.