Geopolitica si Rudolf Kjellen

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fireste ca relatia mediu geografic - politica s-a impus unor strategi sau oameni de cultura inainte de aparitia teoriei propriu-zise. Herder spunea ca "istoria este geografie in miscare". Napoleon remarca, la randul sau, ca "politica unui stat sta in geografia sa". De asemenea doctrina Monroe - America americanilor - ori cea a "misiunii civilizatoare" a Frantei in Africa sunt abordari care implic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geopolitica si Rudolf Kjellen

Fireste ca relatia mediu geografic - politica s-a impus unor strategi sau oameni de cultura inainte de aparitia teoriei propriu-zise. Herder spunea ca "istoria este geografie in miscare". Napoleon remarca, la randul sau, ca "politica unui stat sta in geografia sa". De asemenea doctrina Monroe - America americanilor - ori cea a "misiunii civilizatoare" a Frantei in Africa sunt abordari care implica viziuni geografice si abordari de factura geopolitica. Putem noi considera asemenea pozitii ca exprimand aprecieri de natura geopolitica? Neindoielnic, nu!

Ele sunt constatari sugestive care surprind o relatie: in cazul nostru cea dintre geografie, pe de o parte, si politica, pe de alta. Geopolitica ia nastere in momentul in care apare intentia de a explica aceasta relatie, de a o intemeia din perspectiva teoretica. Caracterul doctrinar apare in momentul in care noua teorie, surprinzand rolul real al mediului natural in configurarea politicii, transforma acest element in factor explicativ principal, daca nu exclusiv, neglijand alte determinatii, uneori cel putin la fel de importante.

Intemeietorul de drept al geopoliticii este suedezul Rudolf Kjellen, profesor de stiinta statului la Universitatea suedeza Upsala. El foloseste termenul propriu-zis de geopolitica in 1899 intr-o prelegere publica. Cuvantul apare, dupa aceea, intr-un studiu scris, "Introducere la geografia Suediei", publicat la 1900. Consacrarea termenului are loc de abia in 1916, cand Kjellen publica lucrarea "Problemele stiintifice ale razboiului mondial", in care primul capitol se intitula "Probleme geopolitice".

"De atunci", marturiseste Kjellen,"denumirea se intalneste peste tot, cel putin in literatura (stiintifica) de limba germana si scandinava" (in I. Conea,"Geopolitica. O stiinta noua", vol. Geopolitica, pag.67).
Rudolf Kjellen a ajuns la geopolitica venind dinspre stiintele statului. Aflat sub puternica influenta a culturii germane, Kjellen concepea statul ca o forma de viata - o lucrare a sa publicata in 1917, la Leipzig, se numea chiar astfel "Der Staat als Lebensform", - iar stiinta politica drept o stiinta a statului. Statul este studiat din mai multe perspective:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.