Geoplolitica Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta organizatie cunoscuta care a devenit Uniunea Europeana putea sa inceapa acum si expansiunea in est care oferea o excelenta piata de desfacere a bunurilor, noi locuri de deschidere de afaceri si nu in ultimul rand forta de munca.

Toate statele din Europa centrala si de est visau la integrarea in U.E. integrarea in U.E este cautata atat de populatii, care spera intr-o amelior[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geoplolitica Uniunii Europene

Aceasta organizatie cunoscuta care a devenit Uniunea Europeana putea sa inceapa acum si expansiunea in est care oferea o excelenta piata de desfacere a bunurilor, noi locuri de deschidere de afaceri si nu in ultimul rand forta de munca.

Toate statele din Europa centrala si de est visau la integrarea in U.E. integrarea in U.E este cautata atat de populatii, care spera intr-o ameliorare sensibila a nivelului de trai, cat si de catre guverne, chiar si cele de sorginte comunista. Toti sunt convinsi ca nu exista un alt mijloc de a face parte dintr-o zona suficient de mare pentru diversificarea schimburilor si sezvoltarea economica rapida. Toate statele care doreau acest lucur erau pregatite sa plateasca pretul cerut pentru a intra in Uniunea Europeana, oricat era de ridicat si chiar daca procesul implica niste intarzieri mari.

In ciuda dorintei de a fi stapani la ei acasa si de a realiza unitatea nationala, mai ales in societatile ce sunt formate dintr-un mozaic de minoritati nationale, ele mentin unele avantaje pe care regimurile comuniste le acordasera micilor nationalitati si le dubleaza cu anumite garantii politice pentru a demonstra respectul pentru drepturile omului si pentru democratie. Deoarece Uniunea Europeana nu doreste sa se extinda catre state a caror pace ar fi stabilita prin unele probleme de frontiera, revendicarile sunt tinute in surdina.

Integrarea se va face fara multe probleme pentru statele mai avansate in dezvoltare si in reforme (Polonia, Cehia, Ungaria), insa demersul va fi de mai lunga durata pentru Romania, Bulgaria, Albania. Restrucurarea tarilor din Est se va traduce prin extinderea Uniunii Europene catre est si catre sud-est, oricare ar fi maniera sau perioada de tranzitie. Europa balcanica si dunareana, care se confrunta cu problemele sale cele mai mari, vor fi nevoite sa astepte mai mult, fara vreo speranta de ameliorare rapida si substantiala a nivelului de trai. Oricum ar fi, largirea Uniunii ridica o mare problema si anume, statutul Rusiei. Aceste extinderi ale Uniunii Europene par a impinge Rusia si mai in est. Sunt necesare negocieri delicate pentru a nu se forma doua blocuri ostile in Europa, lucru care par a incepe deja in urma evenimentelor din Crimeea si Ucraina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.