Geometrie fractala

5x puncte

categorie: Matematica

nota: 9.88

nivel: Liceu

"In ochii mintii, un fractal este un mod de a vedea infinitul" - James Glick, "Haos", 1986 Fractalii sunt forme si modele extraordinare create cu ajutorul ecuatiilor matematice. O definitie intuitiva a fractalului este aceasta: Un fractal este o figura geometrica fragmentata sau franta, care poate fi divizata in parti, astfel incat fiecare dintre acestea sa fie (cel putin aproximativ) o copie mini[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geometrie fractala

"In ochii mintii, un fractal este un mod de a vedea infinitul" - James Glick, "Haos", 1986 Fractalii sunt forme si modele extraordinare create cu ajutorul ecuatiilor matematice. O definitie intuitiva a fractalului este aceasta: Un fractal este o figura geometrica fragmentata sau franta, care poate fi divizata in parti, astfel incat fiecare dintre acestea sa fie (cel putin aproximativ) o copie miniaturala a intregului.
Cuvintul "fractal" a fost introdus de matematicianul Benoit Mandelbrot ,considerat,,Parintele geometriei fractale"in 1975 si provine din latinescul "fractus", care inseamna spart sau fracturat.

Mandelbrot tinea sa ilustreze munca multor matematicieni dinaintea sa, care au creat fractali mai mult ca un execrcitiu matematic: Helge von Koch, Georg Cantor, Waclav Sierpinski si David Holbert.In 1967 geometria fractala este recunoscuta ca si o noua ramura a matematicii, avand la baza articolul lui Mandelbrot "Care este lungimea tarmului Marii Britanii?" , ca mai apoi sa devina un domeniu practic al matematicii in urma aparitiei cartii sale"Geometria fractala a naturii " in 1982.

Matematicianul suedez Helge Von Koch, fascinat de infinit ca toti colegii sai in timpul marii crize din matematica, a construit "curba liniei de coasta". El a pornit de la o dreapta pe care a desenat un triunghi exterior. Pe fiecare segment de dreapta al aceleiasi forme a desenat cate un triunghi, s.a.m.d. Asemanator, se poate creea Curba liniei de coasta Koch si pornind de la un patrat, sau de la un triunghi echilateral pe laturile caruia desenam triunghiuri echilaterale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Matematica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.