Geografia transporturilor

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.20

nivel: Facultate

In aceasta lucrare Iohan Kol acorda o importanta deosebita particularitatilor transporturilor, influentei factorilor fizico-geografici (relieful, conturul teritoriului) asupra posibilitatii comunicatiilor, a configuratiei cailor de transport, precum si influentei factorului politic, economic, cultural asupra concentrarii populatiei si dezvoltarii legaturilor de transport.

Dupa pare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geografia transporturilor

In aceasta lucrare Iohan Kol acorda o importanta deosebita particularitatilor transporturilor, influentei factorilor fizico-geografici (relieful, conturul teritoriului) asupra posibilitatii comunicatiilor, a configuratiei cailor de transport, precum si influentei factorului politic, economic, cultural asupra concentrarii populatiei si dezvoltarii legaturilor de transport.

Dupa parerea lui Iohan Kol, fiecarei forme de suprafata ii corespunde o anumita configuratie a cailor de transport, o anumita viteza medie de deplasare, precum si un anumit tip de accesibilitate pentru sistemul de transport. Pentru prima data in geografia transporturilor el a folosit scheme teoretice generalizate cu privire la organizarea transportului in teritorii, ceea ce a dat posibilitate sa se considere sistemul de transport ca o unitate integra.

La dezvoltarea geografiei transporturilor au contribuit in mod deosebit lucrarile inginerului francez Leon Lalant. In urma studierii dezvoltarii retelei de cai ferate intr-o serie de tari din Europa, precum si in America de Nord, el ajunge la urmatoarele concluzii: o data cu cresterea liniilor de transport, reteaua de transport tinde sa capete o configuratie triunghiulara;capitalele concentreaza pana la 12 raze si linii de transport se contureaza perimetrul marilor centre.

Lucrarile lui I. Kol si L. Lalant au pus baza teoretica si stiintifica a geografiei transporturilor. Notiunea "geografia transporturilor" a fost introdusa in literatura de specialitate in anul 1888 de catre, Ghets, care defineste aceasta disciplina ca stiinta ce se ocupa cu studierea distantelor pe suprafata globului.

Astfel se formeaza prima scoala germana de geografia transporturilor, unul dintre fondatorii careia se considera Al. Gettner. Geografia transporturilor, dupa parerea lui, cuprinde studierea geografiei repartizarii ramurilor transporturilor si ale diferentierii lor teritoriale, adica obiectele principale de cercetare sunt caile de transport si traficul fluxurilor de marfuri si pasajeri.

In prima jumatate a secolului al XX-lea geografia transporturilor cunoaste o dezvoltare ampla in Franta, insa geografii francezi in studiile lor acordau atentie indeosebi descrierii detaliate a magistralelor de cale ferata cu sectoare minunate de peisaje naturale si antropice, precum si descrierii minutioase a dispozitivelor de semnalizare si de incalzire a drumurilor.

Sistemul de transporturi prezinta elementul de baza atat al intregii economii mondiale si nationale, cat si al dezvoltarii intregului ansamblu de localitati umane (habitatul uman). In etapa contemporana sistemul de transport dupa nivelul tehnic, formele de organizare si calitatea valorificarii fluxurilor traficului de marfuri si pasageri se adapteaza la cerintele clientilor.

Geografia transporturilor determina atat sensurile dinamicii fluxurilor teritoriale, cat si principalele zone si centre care le formeaza. De asemenea, ea coreleaza mai strans sistemele de localitati cu activitati primare (agricultura, economie forestiera, piscicola, etc.) cu sistemele de localitati cu activitati secundare (industria) si cele tertiare (turismul, comertul, toate serviciile in general), prin intermediul cailor de comunicatie. Dupa parerea profesorilor I. Velcea si Al.

Ungureanu, caile de comunicatie joaca un rol esential in dezvoltarea activitatilor economice, contribuind asigurarea cu materii prime si materiale, la desfasurarea legaturilor economice dintre unitatile productive si cele consumatoare. Ele permit introducerea in circuitul economic a unor regiuni si areale cu resurse naturale si umane .

De asemenea, transporturile au avut si au menirea de a scoate din izolare comunitatile umane ale Terrei, integrandu-le in sistemele generale de informatie si civilizatie, in reteaua mondiala si nationala de bunuri materiale si spirituale. De aceea, dezvoltarea economica a unei tari, a economiei mondiale in general, este de neconceput fara transporturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.