Geografia schimburilor economice internationale

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Relatiile economice internationale (REI) reprezinta ansamblul raporturilor, structurilor si tranzactiilor economice dintre agenti care apartin unor state diferite. Ele includ: comertul international, cooperarea in productie, cooperarea tehnico-stiintifica, relatiile financiar valutare.Piata mondiala semnifica sfera schimbului de marfuri care cuprinde totalitatea circulatiei produselor diferitelor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geografia schimburilor economice internationale

Relatiile economice internationale (REI) reprezinta ansamblul raporturilor, structurilor si tranzactiilor economice dintre agenti care apartin unor state diferite. Ele includ: comertul international, cooperarea in productie, cooperarea tehnico-stiintifica, relatiile financiar valutare.Piata mondiala semnifica sfera schimbului de marfuri care cuprinde totalitatea circulatiei produselor diferitelor tari legate intre ele prin diviziunea internationala a muncii. Pietele nationale sunt componente ale pietei mondiale, iar comertul international reprezinta o modalitate de legatura intre acestea, exprimand dependenta economica dintre state.

Aceste schimburi sunt o consecinta a diviziunii internationale a muncii, fenomen pentru a carei aparitie s-au emis mai multe pareri:
- unele opinii afirma ca aparitia sa este dependenta, in cea mai mare masura, de anumite deosebiri dintre conditiile naturale ale diferitelor tari si regiuni. In aceasta acceptiune, unele tari sunt destinate sa produca marfuri agricole, altele materii prime pentru industrie, iar unele produse man 656j98g ufacturate;
- alte pareri sustin ca aceasta diviziune este impusa de disponibilitatile anumitor tari pentru diferite forme de activitati economice, unele fiind destinate sa dezvolte agricultura, altele industria.

In realitate, ambele teorii s-au dovedit a fi neconforme cu dezvoltarea economiei mondiale. Mediul geografic este o conditie care face posibila aparitia si dezvoltarea diferitelor forme ale productiei in anumite tari, dar nu are o influenta hotaratoare asupra specializarii productiei in diferite regiuni.Se poate remarca faptul ca si conditile social- istorice au avut un rol deosebit in dezvoltarea diviziunii muncii, evolutia stiintei si tehnicii fiind hotaratoare.
In procesul de dezvoltare al pietei mondiale se pot distinge cateva etape ( Suta, 1997):

1. etapa manufacturiera a capitalismului a cuprins secolele XVI - XVII si primele decenii ale secolului al XVIII - lea. Perioada manufacturiera a insemnat o dezvoltare deosebita a diviziunii muncii si a pietelor interne, relatiile economice au capatat amploare, incepe sa se formeze piata mondiala. Datorita marilor descoperiri geografice si dezvoltarii productiei de marfuri in Europa apar noi circuite comerciale intre Europa si America, iar greutatea comertului mondial se muta din bazinul Marii Mediterane catre Europa de Vest si bazinul Oceanului Atlantic. Trasatura principala este data de rolul dominant pe care l-a avut capitalul comercial, ca intermediar intre diferiti producatori, sustinut puternic de un sistem comercial protectionist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.