Geografia economica mondiala

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ritmul de crestere a populatiei nu este uniform pe intreaga planeta, cunoscand de fapt mari diferentieri pe regiuni geografice. Astfel, in perioada 1980-1985, fata de valoarea medie, care a fost de 1,7%, s-au inregistrat valori mai ridicate in Africa (2,9%), America Latina (2,3%) si Asia de Sud (2,2%) si mai scazute in Oceania (1,5%), C.S.I. (1%), America de Nord (0,9%) si mai ales in Europa (0,3%[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geografia economica mondiala

Ritmul de crestere a populatiei nu este uniform pe intreaga planeta, cunoscand de fapt mari diferentieri pe regiuni geografice. Astfel, in perioada 1980-1985, fata de valoarea medie, care a fost de 1,7%, s-au inregistrat valori mai ridicate in Africa (2,9%), America Latina (2,3%) si Asia de Sud (2,2%) si mai scazute in Oceania (1,5%), C.S.I. (1%), America de Nord (0,9%) si mai ales in Europa (0,3%). In perioada 1990-1995 indicele cresterii populatiei a inregistrat valoarea de 1,6%.
Repartitia geografica a populatiei

Repartitia geografica a populatiei pe suprafata planetei este conditionata de mai multi factori: conditiile fizico-geografice (relief, clima, hidrografie, resurse naturale etc.), nivelul de dezvoltare social-economica, conditiile istorice, caracteristicile demografice etc. In functie de modul in care acesti factori au influentat si influenteaza pe intreaga planeta raspandirea populatiei, s-au conturat zone avand o concentrare puternica si zone slab populate. Diferentieri exista atat pe mari regiuni geografice (continente), cat si in cadrul acestora.

Astfel, Asia, care ocupa mai putin de o cincime din suprafata uscatului planetar (fara partea asiatica a Comunitatii Statelor Independente), detine aproape trei cincimi din populatia planetei, in timp ce Africa, a carei intindere reprezinta aproape o patrime din suprafata uscatului, concentreaza doar 1/7 din populatia Terrei. In prezent ambele continente se inscriu in randul regiunilor geografice cu o rata ridicata de crestere a populatiei, dar,

in trecut, au cunoscut conditii social-istorice in buna masura diferite care, in cazul Africii, au determinat stagnarea sau chiar scaderea cresterii demografice (in primul rand datorita sclavilor negri trimisi in America). Un caz aparte este Antarctica, continent care detine aproape o zecime din suprafata uscatului planetar dar este, practic, nelocuit (exceptand personalul statiunilor de cercetari stiintifice), factorul restrictiv determinant fiind reprezentat de conditiile naturale vitrege.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.