Geografia continentelor - America

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

America este situata in intregime in emisfera vestica, separand Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific, avand cea mai mare desfasurare latitudinala dintre toate continentele globului, respectiv cca.140i,, ceea ce reprezinta cca.15.500km. Punctul extrem nordic este situat in Insula Groenlanda la 83i,40' lat.N (Capul Morris Jesup), iar cel mai sudic punct este amplasat in Insula Tara de Foc, la 55i,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geografia continentelor - America

America este situata in intregime in emisfera vestica, separand Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific, avand cea mai mare desfasurare latitudinala dintre toate continentele globului, respectiv cca.140i,, ceea ce reprezinta cca.15.500km. Punctul extrem nordic este situat in Insula Groenlanda la 83i,40' lat.N (Capul Morris Jesup), iar cel mai sudic punct este amplasat in Insula Tara de Foc, la 55i,59' lat.S (Capul Horn). Si desfasurarea longitudinala este ampla, de peste 100i, in America de Nord (Capul Printul de Wales - 168i,05' long.V; Capul Charles - 55i,40' long.V) si cca. 50i, in America de Sud (Capul Parinas - 82i,13' long.V; Capul Branco - 34i,48' long.V).

Exista o similitudine de forma intre America de Nord si America de Sud, ambele fiind mai largi in partea nordica si mai inguste in partea sudica, ceea ce se reflecta in anumite particularitati ale cadrului natural, in special asupra climei. Astfel, cea mai mare parte a Americii de Nord este situata in zona polara si temperata, extensiunea maxima fiind intre 30i, si 60i, lat.N, in timp ce America de Sud are cea mai mare parte a teritoriului sau in zona ecuatorilaa si tropicala (extensiunea maxima fiind intre 10i, si 25i, lat.S)
Tarmurile

Tarmul nordic este extrem de articulat si fragmentat ca urmare a puternicii dezvoltari a glaciatiei pleistocene si a miscarilor epirogenetice pozitive si negative care continua si azi. Tipice sunt tarmurile cu fiorduri (estul si vestul Groenlandei, nord-estul Peninsulei Labrador, nord-estul Insulei Tara lui Baffin), tarmurile cu skyars (in jurul golfului Hudson, Ungava), tarmuri cu faleze, cu golfuri.

Cea mai mare fragmentare a tarmului se intalneste in Arhipelagul Arctic, unde se intalnesc un numar mare de insule (Tara lui Baffin, Ellesmere, Banks, Victoria, Devon, Mellville), peninsule (Boothia, Simpson, Melville, Foxe), golfuri (Boothia, Hudson, Ungava).
Tarmul atlantic are cea mai mare complexitate genetico-morfologica precum si cea mai avansata interventie antropica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.