Geografia alpina

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

La est de bazinul Vienei urmeaza Carpatii, un lant de 1 600 km lungime, cuprinzind doua sectoare: Carpatii nord-vestici, culminind cu virful Gerlach (2 655 m) din Tatra, si Carpatii sud-estici, cu virful cel J,mai inalt Moldoveanul (2 543 m) din Fagaras. Sistemul alpin se intregeste catre sud si est cu Balcanii, Rhodope, muntii Dinarici si Apeninii. In sudul peninsulei Balcanice, muntii Greciei cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geografia alpina

La est de bazinul Vienei urmeaza Carpatii, un lant de 1 600 km lungime, cuprinzind doua sectoare: Carpatii nord-vestici, culminind cu virful Gerlach (2 655 m) din Tatra, si Carpatii sud-estici, cu virful cel J,mai inalt Moldoveanul (2 543 m) din Fagaras. Sistemul alpin se intregeste catre sud si est cu Balcanii, Rhodope, muntii Dinarici si Apeninii. In sudul peninsulei Balcanice, muntii Greciei culmineaza in clasicul Olymp (2917 m); tot Grecia ofera alpinistilor acel rai al cataratorilor de performanta, care sint stincile Meteora.

Dintre muntii din nordul Europei se cuvine sa mentionam: Lake District -- inalta scoala a cataratorilor britanici, muntii Scotiei si ai Scandinaviei: Jotunheimen, Sunnmore si Romsdalen, precum si muntii Islandei si ai insulelor Swalbart (Spitzbergen).Asia. Intre Marea Neagra si Caspica se inalta Caucazul, lant lung de 1 ooo km, inalt de 5 633 m, in Elbrus. Muntii Anatoliei, Armeniei, Kurdistanului si Iranului (Demavend, 5 601 m) fac legatura cu muntii Asiei Centrale.

Pamirul acopera o suprafata de 100 000 km2, un complex muntos culminind cu 7 719 m in Kungur Tag din R.P. Chineza, 7 495 m in virful Comunismului si 7 134 m in virful Lenin din Uniunea Sovietica. La est de Pamir si Hindukush se inalta lantul muntilor Himalaya -- Karakorum pe o lungime de 3 000 km, culminind in Mount Everest la 8 848 m. Alaturi de Everest, alte 13 virfuri depasesc limita celor 8 000 m. Himalaya se imparte in 8 sectoare: Karakorum, Kashmir, Punjab, Garhwal, Nepal, Sikkim, Bhutan si Assam.

Intre muntii Asiei trebuie enumerate si lanturile muntoase din insule: Alpii Japonezi, muntii din Taiwan, cei din Noua Guinee -- virful Carstensz (Jaya, 5 030 m).Australia si Oceania. Alpii Neozeelandezi -- Mount Cook, 3 764 m, ocupa un loc de prim ordin pentru alpinism, desi ca inaltime sint intrecuti de vulcanii din Hawaii (Mauna Kea, 4 205 m).
Africa. Mai toti muntii Africii sint de origine vulcanica, cu exceptia muntilor Atlas, in nord si masivul Drakensberg in sud.

Atlasul se imparte in sase sectoare, dintre care Atlasul inalt, intins pe o lungime de 700 km, atinge o inaltime de 4 165 m in Djebel Toubkal. In plina Sahara se ridica muntii Tibesti si Hoggar, in Africa ecuatoriala muntii Camerunului, in rasarit muntii Etiopiei. Cele mai inalte masive africane se inalta in Africa de est: Kilimanjaro (virful Kibo, 5 895 m), Kenya -- 5 199 m, Ruwen-zori -- 5 109 m, Elgon -- 4 321 m, Meru 4 558 m, Virunga -- 4507 m.In sfirsit, in sudul Africii se ridica muntii Livingstone, Rungwe si Drakensberg.

America. Trecind in emisfera vestica si pornind de la nord spre sud incepem cu muntii Groenlandei.In sudul Groenlandei, se afla fiordul Tasermiut, un fel de Yosemite groenlandez cu stinci ce tisnesc 1 500 -- 2 000 m deasupra fiordului.Urmind coasta rasariteana catre nord intilnim zona Ang-magssalik, cea mai interesanta pentru cataratori; mai departe, in nord, Alpii Staunings, "perla Groenlandei" -- 2 930 m. In sfirsit, pe coasta de vest exista regiunea fiordului Evigheds. Aceste patru zone nu reprezinta decit o parte infima a muntilor Groenlandei, majoritatea (de ordinul miilor) virfurilor si stincilor fiind inca necunoscuta si neexplorata.

Alti munti se ridica in insulele canadiene Axei Heiberg si Ellesmere. O zona muntoasa asaltata de alpinisti in ultimul deceniu este cea din Tara luiBaffin: Mt. Asgard si Thor, cu pereti de 1 000 m. De la strimtoarea Bering pina la capul Horn, pe o lungime de 18 000 km se intind Cordi-lierii americani de-a lungul vestului Americii de Nord, Centrale si ele Sud. Lantul Brooks din nordul Alaskai culmineaza in Mt. Chamberlin, 2 750 m, cu peretii de granit din Arrigetch, Santul Alaska, cel mai inalt al Americii de Nord, atinge 6 194 m in Mt.

McKinley. Lantul Alaska mai cuprinde muntii Foraker, Hunter, Huntington si Moose's Tooth. Muntii Wrangel culmineaza in Mt. Bona si Blakburn. Grupul St. Elias cuprinde patru munti de peste 5000 m: Logan, St. Elias, Lucania si Steele. Catre sud urmeaza lantul Fairweather si in continuare Coast Range (muntii Coastei), Cascades (muntii Cascadelor) si Sierra Nevada cu celebrul Mt. Whitney si "Mecca alpinistilor": Valea Yosemite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.