Geografia agriculturii

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta repartitie mascheaza profundele inegalitati spatiale. Zonele exploatabile agricol se situeaza esential in zona temperata nordica (2 miliarde ha) si in zona intertropicala (1,4 miliarde ha). Aceste inegalitati sunt mai vizibile daca ne raportam la disponibilitatile de teren agricol - 2 ha/locuitor in America de Nord (din care 0,8 arabil), 1,75 in statele C.S.I., dar 1,2 in America Latina pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geografia agriculturii

Aceasta repartitie mascheaza profundele inegalitati spatiale. Zonele exploatabile agricol se situeaza esential in zona temperata nordica (2 miliarde ha) si in zona intertropicala (1,4 miliarde ha). Aceste inegalitati sunt mai vizibile daca ne raportam la disponibilitatile de teren agricol - 2 ha/locuitor in America de Nord (din care 0,8 arabil), 1,75 in statele C.S.I., dar 1,2 in America Latina pentru ca in Europa sa scada la 0,4 ha/loc. (0,25 arabil), in Africa la 0,3 ha (1,1 daca adaugam suprafetele destinate pasunatului, de proasta calitate), situatia extrema fiind in Asia, unde media este de numai 0,19 ha/loc.(0,12 arabil).

Aceasta comparatie este departe de a da masura disparitatilor existente. Se adauga calitatea solului, contextul climatic, conditiile tehnice, care pot bulversa complet aceasta clasificare, Europa fiind favorizata net ca si o mare parte a Asiei (Asia musonica, unde posibilitatile practicarii mai multor culturi mareste rentabilitatea - extinderea verticala a suprafetelor agricole), spre deosebire de Africa ce apare net defavorizata. America in ansamblu, chiar daca este mai putin favorizata decat Europa, compenseaza mediocritatea potentialului agricol prin imensitatea spatiilor utilizate.

Spatiul agricol, a fost ocupat treptat de catre om, necesitand amenajari multiple, mai complexe in cazul terenurilor arabile, a celor ocupate cu vii, livezi sau suprafete destinate pasunatului intensiv (pasuni, fanete), mai simple in cazul pasunatului extensiv. Inlaturarea vegetatiei naturale prin despadurire sau defrisare a constituit principala modalitate de extindere a suprafetelor agricole. Tehnica cea mai utilizata a fost aceea a arderii care impiedica reaparitia vegetatiei forestiere naturale.

Ulterior au fost operate si desecari, drenaje, terasari, amenajari pentru irigatii care valorifica aproape complet potentialul local. Gradul de valorificare a acestuia depinde de nivelul tehnicilor utilizate. Multe comunitati din zona intertropicala se mai afla inca la un nivel primitiv, limitandu-se la inlaturarea vegetatiei prin ardere si cultivarea terenului timp de cativa ani pana la epuizarea aproape completa a solului. Dimpotriva, terenuri improprii au fost amenajate agricol atunci cand tehnicile utilizate sunt avansate, inca din Evul Mediu - poldere in Olanda, sud-estul Asiei sau mai recent amenajarea unor spatii desertice ca in Israel (Neghev) sau Arabia Saudita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.