Geografia Palestinei

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Punctul de vedere medieval conform caruia IerusaAZlimul trebuie vazut ca centru al universului nu este atit de absurd cum s-ar crede, caci pe ingustul coridor sirian care uneste "insula lumii" formata de Europa, Asia si Africa, cele cinci mari, si anume Marea Mediterana, Marea Neagra, Marea Caspica, Marea Rosie si Golful Persic ingusteaza cea mai mare intindere de uscat al planetei noastre intr-un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geografia Palestinei

Punctul de vedere medieval conform caruia IerusaAZlimul trebuie vazut ca centru al universului nu este atit de absurd cum s-ar crede, caci pe ingustul coridor sirian care uneste "insula lumii" formata de Europa, Asia si Africa, cele cinci mari, si anume Marea Mediterana, Marea Neagra, Marea Caspica, Marea Rosie si Golful Persic ingusteaza cea mai mare intindere de uscat al planetei noastre intr-un singur istm.
Toate rutele continentale mai importante trebuie sa treaca prin acest coridor si vechile mari rute maritime din antichitate dintre India si Mediterana trebuie unite la randul lor prin linii de comunicare pe uscat, care sa traverseze peninsula Sinai.

Inaltele lanturi muntoase care se intind din partea de E a Asiei mici si pana in Kurdistan si deserturile de la S si de la E ajuta si ele ca rutele comerciale ale "Semilunei fertile" sa fie conAZcentrate in aceasta forma de secera care incepe din Palestina si din partea de S a Siriei, pana in valea Tigrului si a Eufratului. Desigur, este "fertila" numai in comparatie cu desertul din jur si cu regiunile munAZtoase, intrucat marea parte a acestei semiluni este formata ori din vegetatie mediteraneana ori din stepa.

La ambele capete ale Semilunei fertile s-au dezvoltat civilizatii locale mari, atit in bazinul inferior al Mesopotamiei cat si in valea Nilului de jos. Destinele acestor doua civilizatii au dominat istoria Orientului Apropiat timp de aproape doua milenii.
Palestina a fost intotdeauna traversata de trei rute comerciale principale. Drumul Mare, descris probabil in Is. 9:1 ca "drumul marii" strabate portiunea joasa a coastei din Egipt pana in Valea Esdraelonului.

Apoi se abate spre interior apropiindu-se de muntii Siriei, trecand prin partea de V a Lacului Galileii, apoi prin Poarta Siriei si prin depreAZsiunea centrala a Damascului, unde se alatura rutelor de caravana, traversind spre Mesopotamia.
"Mai exista inca doua rute foarte vechi, cu toate ca sunt de o importanta mai mica. Drumul imparatesc trece pe la extremitatea platoului Transiordaniei, de la Golful Aqaba spre Damasc."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.