Geoge Calinescu - bibliografie

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.53

nivel: Liceu

Cu el m-am deprins a scrie cărți, cu el am deprins meșteșugul informației și al construcției critice pe substrat istoric, de la el știu tot ce știu”. În 1993 susține examenul de licență în italiană, secundar franceză și română, apoi pleacă la specializare cu o bursă de doi ani la Școala Română din Roma, condusă de V. Pârvan, perioadă în care face intense cercetări arhivistice, deprinde tehni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geoge Calinescu - bibliografie

Cu el m-am deprins a scrie cărți, cu el am deprins meșteșugul informației și al construcției critice pe substrat istoric, de la el știu tot ce știu”. În 1993 susține examenul de licență în italiană, secundar franceză și română, apoi pleacă la specializare cu o bursă de doi ani la Școala Română din Roma, condusă de V. Pârvan, perioadă în care face intense cercetări arhivistice, deprinde tehnica strângerii de documente și informații care îi va folosi atât de mult în viitoarele lucrări.

Debutează cu versuri la „Universul literar” și „Sburătorul”, foarte apreciate de Eugen Lovinescu, care afirma: „Domnul Călinescu este mintea cea mai ascuțită a generației de astăzi. Am credința că mă va continua în critica literară”, fapt pe care, în anul 1928, Călinescu însuși îl va confirma: „S-a isprăvit – e de neînlăturat – sunt critic”.
Conștient de propria-i valoare, G. Călinescu se va înscire singur în nemurire:

„Nu voi pieri de tot, prin ce am scris și am cântat
Îmi va rămâne chipul sculptat într-un bazalt”.
În 1947 devine membru al Academiei Române;
G. Călinescu moare la 12 martie 1965, în București.

George Călinescu este o personalitate plurivalentă, de formație enciclopedică, tipul scriitorului total: critic și istoric literar, eseist și estetician, prozator și poet, dramaturg și publicist.
Opera sa este extrem de variată, de la poezie, la cea mai completă și mai complexă istorie a literaturii române. Sunt selectate câteva domenii și titluri:
Versuri: „Lauda lucrurilor”; „Cronicile optimistului”.

Dramaturgie: „Șun sau Calea neturburată”(mit mongol); „Ludovic al XIX-lea”; „Teatru”.
Proză: „Cartea nunții”; „Enigma Otiliei”; „Bietul Ioanide”; „Scrinul Negru”.
Critică și istorie literară: „Viața lui M. Eminescu”; „Opera lui M. Eminescu”; „Viața lui Ion Creangă”; „Istoria literaturii române. Compendiu”; „N. Filimon”; „Gr. M. Alexandrescu”; „Ion Creangă (viața și opera)”; „V. Alecsandri”.

Studii de literatură universală: „Principii de estetică”; „Impresii asupra literaturii spaniole”; „Estetica basmului”; „Scriitori străini”.
„Istoria literaturii române de la origini până în prezent” este o lucrare monumentală, unică în peisajul literaturii române, concepută inițial în două volume, devine, așa cum afirmă Călinescu: „un singur volum compact ca o enciclopedie”. La 15 aprilie 1941 George Călinescu anunță finalizarea volumului, a cărui tipărire are loc în luna iulie, când, impresionat de valoarea lucrării, Al. Rosetti îi scrie autorului: „Am volumul d-tale pe masă! (...) Recitesc acum ici și colo pasaje care mă încântă. Dar, de abia acum, realizez că ești un monstru (în sens etimologic!). Atâtea pagini! Atâta muncă! Clipe, zile, ore, ani! Ce forță! Ce facultate!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.