Genul epic

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Gimnaziu

Subiectul operei literare:
-este succesiunea intamplarilor dintr-o opera epica sau dramatica urmarind anumite etape dintr-o evolutie ascendenta. Se constituie pe 5 momente ale subiectului generate de un conflict:

a) expozitia - partea de inceput a operei literare in care ni se prezinta locul si timpul actiunii dar si o prezentare generala a personajelor (situatia initiala)[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Genul epic

Subiectul operei literare:
-este succesiunea intamplarilor dintr-o opera epica sau dramatica urmarind anumite etape dintr-o evolutie ascendenta. Se constituie pe 5 momente ale subiectului generate de un conflict:

a) expozitia - partea de inceput a operei literare in care ni se prezinta locul si timpul actiunii dar si o prezentare generala a personajelor (situatia initiala)

b) intriga - situatia , elementul sau intamplarea care declanseaza un anumit curs al evenimentelor; cauza tuturor intamplarilor.

c) desfasurarea actiunii - partea cea mai intinsa a actiunii, succesiunea de intamplari.

d) punctul culminant - momentul de maxima intensitate din punct de redere al relatiilor dintre personaje si al conflictului.

e) deznodamantul - felul in care se sfarsesc intamplarilor ( situatia finala).

Descrierea:
-un mod de expunere constand in prezentarea unor personaje, peisaje sau obiecte, menirea ei este de a ajuta cititorul sa isi inchipuie felul cum acestea arata. Poate fi realizata in proza sau in versuri. Urmareste realizarea unor imagini:
- potretul literar: pune in evidenta atat trasaturile personajului cat si o anumit alumina in care este plasat. Poate fi realizat de narator sau de catre alt personaj.

De obicei nu este o compozitie de sine statatoare ci integrata in ansamblul unei specii literare. Poate fi portret moral sau fizic.
- tablul literar: scrierea amanuntita in care este prezentat un peisaj sau o imagine din interior. El implica o descriere in mare parte statica, in care fie obiectele descrise , fie cititorul nu se deplaseaza, urmarind doar succesiunea detaliilor si plasarea obiectelor in spatiu.

Dialogul:
-mod de expunere constand in reproducerea vorbirii intre doua sau mai multe personaje.
-este dominant in genul dramatic, in genul liric apare ca niste voci lirice avand ca punct de pornire o personificare;
-in genul epic dialogul este unul dintre mijloacle indirecte de caracterizare a personajelor, vorbirea acestora exprimandu-le ideile, gandurile, dar si trasaturile morale. Mai este numit si stil direct.

Personajul literar:
-caracterizarea personajului literar se caracterizeaza prin:
a) portret fizic - realizat de catre narator, fie de alte personaje ( mai rar personajul insusi isi face autoportretul)
b) portretul moral - cuprinde trasaturile de caracter presentate fie in mod direct, fie in mod indirect, din gesturile, atitudinea, actiunea si vorbirea personajul, din relatia sa cu alte personaje.

Exista o anumita corespondenta intre cele doua trasaturi, cea fizica trimite adesea o caracteristica morala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.