Geneza spiritualitatii medievale

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.35

nivel: Liceu

Primirea trupului lui Christos in cursul celebrarilor euharistice parc sa fi fost destul de putin frecventa. Sfiritul Bonifaciu, in secolul al Vlil-lca, recomanda cuminecarea la marile ocazii, adica cu prilejul marilor sarbatori ale ciclului liturgic: Craciun, Paste, Rusalii. In acelasi timp, el ii pune in garda pe credinciosi cu privire la impartasaniile luate cu nevrednicie. Or, acest din urma s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geneza spiritualitatii medievale

Primirea trupului lui Christos in cursul celebrarilor euharistice parc sa fi fost destul de putin frecventa. Sfiritul Bonifaciu, in secolul al Vlil-lca, recomanda cuminecarea la marile ocazii, adica cu prilejul marilor sarbatori ale ciclului liturgic: Craciun, Paste, Rusalii. In acelasi timp, el ii pune in garda pe credinciosi cu privire la impartasaniile luate cu nevrednicie. Or, acest din urma sfat pare sa fi fost mult mai ascultat decit primul.

Atunci cind Ambrosie Autpert enumera datoriile laicilor, el vorbeste despre post, mortificari si pomeni, dar nu mentioneaza impartasania. Cind aceasta, totusi, are loc, ea pare sa fie un contact mai degraba magic decit spiritual cu divinitatea. Pentru credinciosi, impartasania nu era oare un fel de .gaj increAZdintat de divinitatea misterioasa si infricosatoare in numele careia sfintii faceau minuni ? Chiar sl in secolul al Xl-lea vom vedea tarani insuslndu-si ostii consacrate sl ingropindu-le in pamint pentru a-i spori fertilitatea.

Asemenea practici, ca si altele similare, pomenite de penitentialele vremii, explica fara indoiala reticentele clerului si putina lui graba de a-i impartasi pe credinciosi.Cu toate acestea, numai drntr-o perspectiva deformata am putea reduce religiozitatea epocii carolingienc la un pur ritualism. Aceasta credinta nu prea Interiorizata cauta sa se exprime pe alte registre, incerca indeosebi sa se impliAZneasca in opere.

E. Delaruelle a subliniat eindva valoarea pozitiva a "moralismului carolinglan" care se straduia sa-i faca pe Indivizi s.a constientizeze exigentele etice ale crestinismului, introducind, in special in domeniul politic, prin intermediul ideologiei imperiale, notiunile de dreptate si de virtute7. Regele merovingian fusese. intr-adevar, un despot a carui putere se intemeia pe dreptul nasterii si al singelui. Arbitrariul sau nu era limitat decit de razboiul civil, asasinat si de frica superstitioasa de Dumnezeu si de sfinti.

Suveranul carolingian, din pricina rolului pe care-1 joaca in Biserica si in societate, apare ca un veritabil pastor, insarcinat cu administrarea sufletelor. Aceasta noua conceptie asupra functiei regale este consecinta ungerii. Aceasta ii da principelui un prestigiu de ordin supranatural, insa episcopii care-i confera onctiunea au de acum inainte o mare influenta asupra lui. Nu e o prea mare distanta intre regalitatea "sacra" si conceptia ministeriala asupra autoritatii laice, potrivit careia misiunea suveranului este aceea de a pune structurile statului in slujba Bisericii.

Ultimii regi vizigoti traisera aceasta amara experienta in ajunul cuceririi arabe a Spaniei. Acelasi fenomen s-a reprodus in imperiul carolin-gian, o data cu domnia lui Ludovic cel Pios care, la Salnt Medard de Soissons, in 833, a fost nevoit, sub presiunea episcopilor si a baronilor, sa se supuna penitentei publice, pentru a-si fi incalcat datoriile fata de fiii sai. intr-adevar, principele este judecat mai ales dupa buna sa purtare, ce trebuie sa constituie un model pentru supusi.

Biserica ii poate retrage regelui sprijinul, daca socoteste ca el a devenit nedemn. Cu cit slabeste autoritatea suveranilor carolingleni, cu atit mai mult prelatii, ca arhiepiscopul Hincmar de Reims, se arata mai exigenti si nu pierd nici o ocazie de a le reaminti care sint datoriile lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.