Geneza si evolutia problemei orientale

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Astfel, in cursul veacurilor XVIII si XIX au fost purtate de catre imperiul tarist nu mai putin de opt razboaie impotriva Imperiului Otoman, toate acestea desfasurandu-se pe perioade mai lungi sau mai scurte si in spatiul romanesc. Astfel s-a desfasurat razboiul din anii 1710-1713 in care se incadreaza si campania ruso-moldoveneasca de la Prut din 1711 cu participarea tarului Petru cel Mare si a v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geneza si evolutia problemei orientale

Astfel, in cursul veacurilor XVIII si XIX au fost purtate de catre imperiul tarist nu mai putin de opt razboaie impotriva Imperiului Otoman, toate acestea desfasurandu-se pe perioade mai lungi sau mai scurte si in spatiul romanesc. Astfel s-a desfasurat razboiul din anii 1710-1713 in care se incadreaza si campania ruso-moldoveneasca de la Prut din 1711 cu participarea tarului Petru cel Mare si a voevodului moldovean Dimitrie Cantemir.

Esecul de la Prut nu a dus la incetarea ostilitatilor ruso-otomane ce au incetat doar dupa doi ani, cand tratatul de la Adrianopol inregistra un vremelnic si mediocru succes al turcilor si un esec, de altfel, de scurta durata al politicii pontice rusesti. Ofensiva ruseasca a fost reluata de catre urmasii lui Petru cel Mare, mai ales de catre tarina Ecaterina cea Mare (1762-1796). Trei razboaie succesive desfasurate intre anii 1735-1739, 1768-1774 si 1786-1792 au adus frontierele imperiului de la Nipru la Nistru si pana in zona Cubanului.

Operatiunile au fost purtate si in spatiul romanesc ocupat ani in sir de catre trupele rusesti ce aveau clar intentia, marturisita, de altfel, chiar si oficial de a anexa definitiv tinuturile pana la Dunare si chiar mai departe. Asa-numitul protectorat rusesc asupra romanilor, initiat prin pacea de la Kuciuc-Kainargi din 1774 si amplificat prin tratatul de la Adrianopol din 1829, constituia in fapt o semidominatie ruseasca menita a preceda si pregati anexarea totala a spatiului romanesc extracarpatic.

Aceasta intentie a Rusiei tariste a capatat o realizare partiala in primul dintre cele patru razboaie purtate de imperiul tarist impotriva Imperiului Otoman in secolul al XEX-lea. in conditiile complexe ale epocii napoleoniene, in anul 1806, trupele rusesti au trecut Nistrul, au purtat o serie de lupte cu ostile otomane in spatiul romanesc si bulgaresc, ajungandu-se in final la semnarea pacii de la Bucuresti la 16/28 mai 1812 prin care rusii obtineau aprobarea Istambulului pentru anexarea jumatatii rasaritene a Moldovei intrata apoi in istorie sub denumirea de Basarabia (aceasta facand parte apoi din imperiul rusesc pana la sfarsitul primului razboi mondial cand a devenit parte integranta a Romaniei Mari).

Urmatoarele trei razboaie purtate de Rusia impotriva Imperiului otoman intre anii 1828-1829, 1853-1856 si 1877-1878 s-au desfasurat pe mai multe fronturi in spatiul caucazian, pontic, romanesc si balcanic, Rusia cunoscand atat succese si, deci, anexiuni, cat si infrangeri si chiar vremelnice pierderi teritoriale, cum a fost cazul celor trei judete sudice ale Basarabiei pierdute de Rusia in favoarea Moldovei prin tratatul de la Paris din 1856, dar "recuperate", ca un cadou facut de Marile Puteri prin tratatul de la Berlin din 1878. Esecul relativ al politicii expansioniste rusesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.