Geneza si evolutia integrarii economice in Europa postbelica

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Scopul O.E.E.C a fost acela de elaborare a unui program de refacere economica conceput in asa fel incat sa elibereze progresiv Europa occidentala de nevoia sa de ajutor extern. Pe langa administrarea Planului Marshall, O.C.E.E avea in vedere punerea in aplicare a unui mecanism de coordonare a politicilor economice, prin liberalizarea progresiva schimburilor si platilor, echilibrarea balantei de pl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geneza si evolutia integrarii economice in Europa postbelica

Scopul O.E.E.C a fost acela de elaborare a unui program de refacere economica conceput in asa fel incat sa elibereze progresiv Europa occidentala de nevoia sa de ajutor extern. Pe langa administrarea Planului Marshall, O.C.E.E avea in vedere punerea in aplicare a unui mecanism de coordonare a politicilor economice, prin liberalizarea progresiva schimburilor si platilor, echilibrarea balantei de plati externe si stabilirea conditiilor care sa permita revenirea la un sistem de convertibilitate generalizata a monedelor.

Incepand cu 1961, O.E.E.C s-a transformat in O.E.C.D. Activitatea in cadrul acestei organizatii se defasoara pe baza colaborarii interguvernamentale. Prin semnarea, in decembrie 1960, a unei Conventii Europene, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Japonia si Statele Unite au fost admise ca state membre OECD. In plan politic, in 1948, la Haga, s-a intrunit Congresul Europei, prezidat de catre Winston Churchill, cu scopul de a trasa coordonatele integrarii economice si politice ale Europei postbelice. Rezultatul a fost crearea a doua structuri interguvernamentale, Consiliul Europei, in 1949 si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in 1950.

Tot in plan politic, la initiativa lui Jean Monnet s-au schitat, la inceputul anilor '50 doua planuri pentru crearea unor organizatii supranationale, unul vizand Comunitatea Europeana de Aparare, celalalt vizand integrarea politica in cadrul Comunitatii Politice Europene. Datorita respingerii lor de catre Parlamentul Frantei, aceste organizatii au ramas doar ca proiect. In 1955, Germania a devenit membru al NATO, fapt care a determinat reactia Uniunii Sovietice de a forma, in aceeasi perioada, Pactul de la Varsovia.

Nevoia de integrare economica in Europa. Doua sunt motivele care au stat la baza crearii unor structuri integrative in spatiul european. Primul este acela legat de obtinerea si mentinerea unei stabilitati militare si politice prin mijloace economice; cel de-al doilea este legat de nevoia de crestere si dezvoltare economica intr-un alt plan decat cel national. Imediat dupa victoria aliatilor la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a inceput impartirea sferelor de influenta si prin aceasta un nou razboi, intr-un alt plan, cu alte mijloace si implicatii pentru intreaga lume, razboiul rece.

Uniunea Sovietica, fervent sustinator al ideii conform careia primul si cel de-al doilea razboi mondial au avut drept cauza comuna capitalismul, a inceput, inca din timpul razboiului, impunerea comunismului, mai intai in Estonia, Lituania si Letonia si in toate tarile aflate sub ocupatie sovietica, (cu exceptia Cehoslovaciei), apoi in Albania, Yugoslavia si Grecia. In acelasi timp, in vestul Europei comunistii au castigat o buna parte din electorat in Italia si Franta
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.