Geneza culturala moderna

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Cultura este inextricabil legata de existenta sociala, dar nu trebuie redusa la o explicatie de tip strict sociologic. Ideea vehiculata a "mostenirilor culturale" u poate face din cultura un exponat de muzeu, atribut al unei clase, unui grup de indivizi care o transforma intr-o forma de proprietate simbolica. Este adevarat ca prin traditie, se intelege in general o transmitere, o subordonare in nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geneza culturala moderna

Cultura este inextricabil legata de existenta sociala, dar nu trebuie redusa la o explicatie de tip strict sociologic. Ideea vehiculata a "mostenirilor culturale" u poate face din cultura un exponat de muzeu, atribut al unei clase, unui grup de indivizi care o transforma intr-o forma de proprietate simbolica. Este adevarat ca prin traditie, se intelege in general o transmitere, o subordonare in numele unei idealitati de la o generatie la alta, pierzandu-se adesea din vedere ca traditia prin care cultura se conserva este de fapt un sir neintrerupt de metamorfoze si innoiri.

Relatia dintre traditie si inovatie este prezenta in cele mai vechi forme culturale, dar este adevarat ca politicile prin care noutatea este produsa devine un obiect in sine de-abia in modernitate. In al doilea rand, cultura moderna trebuie inteleasa ca o entitate in continua schimbare, in care ierarhiile de valori sunt modificabile in functie de dezvoltarile succesive ale unor modele culturale moderne adoptate de diferite comunitati. Intr-o incercare de a depasi unele neajunsuri in intelegerea sensurilor complementare ale culturii moderne, trebuie sa ne apropiem de dinamicii diversitatii pe care o instituie modernitatea, a nasterii institutiilor moderne, de procesele de schimbare ireversibila a valorilor prin care realitatea lumii de azi este perceputa.

Un exemplu care poate dovedi modul radical inovator al tehonologiei si rolulu acesteia iiiin cultura modeerna. In acest mod vom reusi sa extindem sensurile conceptului de cultura la dimensiunile lumii in care traim azi, sa nu intelegem cultura dupa definitii care au fost formulate ieri.Pentru a intelege diversitatea culturii moderne, a modernitatii in lantul ei neintrerupt de transformari care ne conditioneaza, este necesar sa privim critic descrierea culturii ca fenomen organic. Comparatia culturii cu un organism viu este expresie unei analogii proprii modului de gandire uman.

In acest fel de poate imagina o translare a formelor culturii dintr-o epoca in alta, inchipuindu-ne un model de crestere al culturii, care este de fapt fondat pe o interpretare metafizica. Astfel suntem pregatiti sa ne inchipuim cultura ca un construct care trebuie sa ne ajute sa ne schimbam intr-un mod care sa ne permita standarde de viata mai bune, mai confortabile, mai moderne intr-un cuvant. O asemenea perceptie a culturii este influentata de instrumentalismul culturii, conform caruia acumularea de informatie, cultivarea in sine trebuie sa aiba un efect imediat asupra societatii.

La celalalt capat se afla ideea ca cultura nu se ocupa decat de probleme spirituale, si ca pentru intelegerea acestora este nevoie de o initiere speciala. Ambele viziuni sunt extreme, ori pot corespunde unor aplicatii diferite ale sensurilor culturii. Cultura moderna ca si concept general trebuie sa creeze un efect asupra realitatii inconjuratoare, sa desavarseasca calea omului spre actiune, dupa cum zestrea teoretica a culturii se extinde mereu prin alte contributii teoretice.

Cultura moderna prescrie in cele din urma demersul actiunii umane, care este astfel corectata, reconstruita. In functie de acest demers rational si rationalizant,. perspectiva comprehensiva asupra culturii permite diviziuni locale si temporale, evaluari care pun in lumina diferentele fara a manipula aceste deosebiri cu scopul de a inalta ierahii de putere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.