Genetica

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ereditatea, ca obiect de studiu a geneticii reprezinta insusirea descendentilor de a mosteni de la parinti caracteristici asemanatoare. Aceasta insusire asigura stabilitatea caracterelor de-a lungul generatiilor, continuitatea biologica a indivizilor in cadrul speciei de la o generatie la alta. Potentialitatea realizarii acestui caracter se face prin intermediul genelor. Gena este definita ca part[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Genetica

Ereditatea, ca obiect de studiu a geneticii reprezinta insusirea descendentilor de a mosteni de la parinti caracteristici asemanatoare. Aceasta insusire asigura stabilitatea caracterelor de-a lungul generatiilor, continuitatea biologica a indivizilor in cadrul speciei de la o generatie la alta. Potentialitatea realizarii acestui caracter se face prin intermediul genelor. Gena este definita ca particula materiala a ereditatii localizata in cromozom si care conditioneaza formarea uneia sau mai multor caractere sau insusiri.

Totalitatea genelor unui organism viu (cele nucleare) reprezinta genotipul. Totalitatea genelor din cadrul unui set haploid de cromozomi, transmise ca o unitate de la unul din parinti reprezinta genomul.Felul de a fi a unui individ ca mod de manifestare a genotipului, in interactiune cu conditiile de mediu reprezinta fenotipul. Notiunile de genotip si fenotip au fost introduse de JOHANSEN in 1909 (PANFIL, 1980).

Variabilitatea ca cel de al doilea obiect de studiu a geneticii, reprezinta insusirea organismelor vii, cu diferite grade de inrudire, de a se deosebi intre ele. In natura nu exista doi indivizi identici. Chiar si gemenii uniovulari nu sunt identici din punct de vedere genetic, ei manifestand profile imunologice diferite, constituite in primele sase luni de viata (BOTEZ, 1991).
Variabilitatea poate fi ereditara si neereditara.
Variabilitatea genotipica sau ereditara are cel mai important rol in evolutie precum si in munca de ameliorare.

Diversitatea genetica a organismelor vii a permis ca prin intermediul selectiei naturale sau artificiale sa fie promovate, in generatiile succesive, doar genotipurile cel mai bine adaptate conditiilor de mediu, sau a celor ce raspund obiectivelor ameliorarii.
Datorita dezideratelor prezentate, genetica este considerata o adevarata placa turnanta in cadrul stiintelor biologice, fiind esentiala pentru toti cei care studiaza viata plantelor, a animalelor sau microorganismelor. Ea ocupa o pozitie centrala in diverse sectoare ale activitatii umane (agricultura, alimentatie, medicina, ecologie s.a.) (Elena TAMAS, 2000).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.