Genetica

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

Celulele in stadiu primar sunt celulele aflate in primele lor stadii de viata, care au potentialul de a deveni orice tip de celula - de pilda, o celula de tesut nervos sau muscular. Aceste celule in stadiu primar au suscitat un interes deosebit, deoarece ele ar putea fi utilizate pentru a vindeca organe afectate, pentru a regenera segmente deficiente ale creierului sau maduvei spinarii, sau chiar [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Genetica

Celulele in stadiu primar sunt celulele aflate in primele lor stadii de viata, care au potentialul de a deveni orice tip de celula - de pilda, o celula de tesut nervos sau muscular. Aceste celule in stadiu primar au suscitat un interes deosebit, deoarece ele ar putea fi utilizate pentru a vindeca organe afectate, pentru a regenera segmente deficiente ale creierului sau maduvei spinarii, sau chiar ar putea fi cultivate pentru a crea organe complete, apte pentru transplant.

Celulele in stadii primare provin din doua surse - din embrioni in primele stadii de dezvoltare, unde aceste celule se vor dezvolta pentru a forma toate celulele unui organism complet - acestea sunt celulele embrionare in stadiu primar - sau din tesuturi adulte, unde aceste celule inlocuiesc celulele care mor, pentru a intretine si a vindeca tesuturile afectate - acestea sunt celulele adulte in stadiu primar.
Celulele embrionare in stadiu primar sunt obtinute din embrionii neutilizati pentru fertilizarea artificiala.

Exista o controversa de proportii pe tema cercetarilor efectuate pe celule embrionare in stadiu primar, pentru ca, in esenta, aceasta munca de cercetare presupune dezmembrarea unui embrion care ar fi putut fi o noua viata. Cercetarea la nivel de celule in stadiu primar a fost supusa unor restrictii in anumite tari, printre care SUA si Germania.
? tarile unde functioneaza aceste restrictii, centrul de interes a devenit cercetarea asupra celulelor adulte in stadiu primar, dar problema este ca izolarea celulelor adulte in stadiu primar este o procedura foarte dificila. De asemenea, aceste celule nu sunt la fel de usor de manipulat ca si celululele embrionare in stadiu primar.

Au existat totusi cateva experimente reusite efectuate pe baza unor celule adulte in stadiu primar. Printre acestea se numara un experiment realizat la Institutul de Cardiologie din Texas, in colaborare cu spitalul Pro-Cardiaco din Brazilia. Cercetatorii au folosit celule adulte in stadiu primar, prelevate din tesutul medular, pentru a trata persoane care sufereau de boli de inima grave. Aceste celule in stadiu primar "repara" zonele afectate ale inimii, formand celule care alcatuiesc noi tesuturi musculare si noi vase de sange.

Scopul suprem este acum obtinerea unor organe complete, apte pentru transplant. Aceasta este munca de cercetare efectuata la Universitatea din Tokyo de catre Profesorul Asashima, care foloseste celule embrionare in stadiu primar, prelevate de la broaste, pentru a obtine organe complete. Pana acum, profesorul a reusit sa obtina 15 organe, printre care: ochi, inima, rinichi si tesut cartilaginos. La ora actuala, el incearca sa obtina aceleasi rezultate cu soareci - reusind pana acum sa obtina tesuturi simple, ca de pilda celule ale muschilor scheletului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.