Generatia 60 - prezentare generala a poeziei

7x puncte

categorie: Romana

nota: 7.92

nivel: Liceu

Volumul “11 Elegii” este considerat cea mai buna carte a lui Nichita Stanescu. Poetul dezvolta un numar de raporturi care delimiteaza poezia si existenta poetului. Punctul de plecare este criza de natura existentiala pe care poetul incearca sa o depaseasca prin meditatie. Stilul acestor poezii este solemn si ermetic. Nu poti nega ceva ce nu cunosti; pe masura ce cunosti mai mult esti m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Generatia 60 - prezentare generala a poeziei

Volumul “11 Elegii” este considerat cea mai buna carte a lui Nichita Stanescu. Poetul dezvolta un numar de raporturi care delimiteaza poezia si existenta poetului. Punctul de plecare este criza de natura existentiala pe care poetul incearca sa o depaseasca prin meditatie. Stilul acestor poezii este solemn si ermetic. Nu poti nega ceva ce nu cunosti; pe masura ce cunosti mai mult esti mai constient de relativitatea lucrurilor sale.

De fapt, elegiile sunt “definitii” filosofico-lirice ale unor concepte fundamentale ale existentei poetului. In elegii tema este suferinta de diviziune, tanjirea dupa unitate , ridicata la scara cosmica .In ,,Elegia 4” refacerea unitatii primordiale nu este posibila pana cand poetul nu va sti limba ierbii, a samburilor, a stelelor. In “Elegia a 10-a”, poetul isi exprima dorinta de a atinge prin intermediul gandirii poetice neauzul, nevazul, negustul, nepipaitul, deci de a exprima inexprimabilul. Spiritul sufera de ceea ce nu poate cuprinde, de imposibilitatea de a materializa imaterialul. Aceasta aventura spirituala se incheie prin acceptarea realului, prin intoarcerea la lumea fenomenala.

In ultima elegie, poetul exprima intoarcerea propriul pamant. Poetul reia aceasta tema in volumele urmatoare, “Alfa” si “Oul si sfera”.
In volumul “Laus Ptolemaei”, cele doua cai de cunoastere poezia si matematica, care apar si in lirica lui Barbu tind sa fie reduse la limbajul unic initial si initiatic. Principala tema a acestui volum este refacerea simbolurilor.

In volumul “Necuvintele”, poetul abordeaza o alta perspectiva a lucrurilor si anume privirea din afara intr-o intentie noua de stapanire a universului. Poezia este “ochiul care plange, lacrima celui care trebuie sa fie fericit”. In ultimul volum al etapei , ,,In dulcele stil clasic” , aduce rafinarea expresiei in dialogul duios ironic cu poezia inaintasilor .

Trecerea la a treia etapa de creatie , numita lirica frigului , tema fundamentala este moartea.Trecerea se realizeaza cu volumul ,,Maretia frigului” , meditatie grava pe tema mortii si a timpului . Alte volume de poezii care fac parte din aceasta etapa sunt : ,,Noduri si semene” , ,,Epica Magna” , ,,Operele imperfecte “ care apartin etapei de maturitate .

Moartea este o experienta limita, insemnand intoarcerea in mit, in necuvant. Moartea este o incheiere metaforica a aventurii spirituale a eului poetic in spatiul cunoasterii. Universul liricii lui Nichita Stanescu este “o padure de simboluri”. Ca toti marii poeti, Nichita Stanescu a fost fascinat de esente, de ceea ce exprima sau ascunde fenomenalul. Poetul a incercat sa patrunda dincolo de lumita cunoasterii, descoperind ca tainele nu se lasa invinse, nu-si divulga nucleul intim.

Poetul a avut insa vocatia de a patrunde impenetrabilul, de a-si inchipui realitati indefinibile. De aici frecventa in vocabularul sau a cuvintelor construite cu prefixul ne, acestea valorificand simultan o afirmatie si o negatie.

Intreaga sa lirica penduleaza intre polii centralizatori, intre da si nu, intre lumina si intuneric, intre iluzie si real, intre stare de veghe si stare de vis. Modernitatea si valoarea liricii sale rezida in viziunea poetica originala si in limbajul poetic. Poetul confera cuvantului independenta, considerandu-l creator de lumi.
Limbajul sau poetic este abstract, bazat pe metafora si parabola.
Nichita Stanescu experimenteaza un lirism semantic prin cultivarea simbolurilor existentiale.

La nivelul expresiei poetice, poezia lui Nichita Stanescu este o tesatura de noduri si semne. Semnul este sensul conventional al cuvantului, iar nodul este nucleul semantic al cuvantului poetic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.