Generatia 1948

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Facultate

Noi, cei care ne-am confruntat cu evenimentele anilor '40-'60 suntem si noi o generatie reprezentativa a neamului nostru? La o jumatate de veac de la acele timpuri, monografia generatiei tinere - studenti si elevi - care a fost supusa unei decapitari asemenea celei aplicate intregului spectru polito-religios-cultural-national al epocii, nu este cunoscuta.
O generatie nu este numai o varsta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Generatia 1948

Noi, cei care ne-am confruntat cu evenimentele anilor '40-'60 suntem si noi o generatie reprezentativa a neamului nostru? La o jumatate de veac de la acele timpuri, monografia generatiei tinere - studenti si elevi - care a fost supusa unei decapitari asemenea celei aplicate intregului spectru polito-religios-cultural-national al epocii, nu este cunoscuta.
O generatie nu este numai o varsta biologica. Ci o stare de spirit caracterizata prin raspunsurile date problemelor cu care se confrunta natiunea intr-o perioada data.Apreciem ca "generatia 1948" si-a adus contributia la framantarile cruciale ale acelor timpuri.

Tineri si mai putin tineri, de la elevi de liceu si studenti la cei cu raspunderi familiale, purtand greul razboiului anticomunist, cat si in special al recucerii Ardealului de Nord, toti acesti membri ai generatiei noaste s-au confruntat cu atentatul la fiintarea istorica si geografica a poporului roman. Ei au trebuit sa raspunda la incercarea de a i se falsifica spiritualitatea si cultura prin desfiintarea institutiilor de baza ale societatii si ruperea filmului unei istorii bimilenare. Totul era atacat.

a. Originea romanilor nu mai era geto-daco-romana, iar limba era prezentata ca o forma neoslava.
b. Familia, ca institutie de baza a societatii a fost atacata fiind supusa la o incrancenata lupta intre parinti si copii. Acestia erau invrajbiti impotriva parintilor, carora li se recunostea doar meritul de a-i fi conceput, restul - educatia, pozitia in societate - revenind statului. Parinti si copii, soti, frati si rude erau cuprinsi de paienjenisul supraveghierii reciproce diabolic dirijat dinafara prin obligativitatea delatiunii ridicata la rang de virtute ca inalta ratiune de stat.

c. Armonia sociala, prezentata, ca si familia, drept o minciuna, taranii, muncitorii, intelectualii fiind obligati sa se supuna razboiului "luptei de clasa" si organizati a se denigra reciproc.
d. Traditiile au fost interzise sau mistificate.
e. Forta care a unit generatie de generatie, religia crestina, prezentata ca un opium dat maselor si inlocuita prin cele mai abjecte metode de denigrare, cu materialismul stiintific, ucigator al libertatii spirituale, distrugator al idealurilor si al bunei cresteri.
Totul era atacat. In fata acestui cataclism, cunoscand anticipat consecintele lui, s-a ridicat ca un zid de aparare si "generatia de la 1948". Aceasta generatie nu a fost o generatie "anti", ci una de aparare, o generatie "scut".

Afirmam ca a apartinut neamului romanesc pentru ca nu i-a tradat aspiratiile si i-a onorat valorile cu manifestarii proprii patrimoniului sau spiritual si biologic. Conceptia de viata a fost cea constatata de-a lungul veacurilor la voievozi si carturari, avand ca temelie crestinismul romanesc relevat si prin generatia de la 1922, reactionand spontan contra celor ce atentau la legea si traditiile noastre.

Cand teritoriul national, pamantul stramosesc ne-a fost calcat, aceasta generatie nu a ezitat sa-si puna chezasie "pe aici nu se trece!". Ea a fost strivita nu numai la figurat, ci si la propriu. S-a luat drumul muntelui, ca de atatea ori in vremuri de bejenie pentru neamul romanesc, sau calea inchisorilor. S-a aparat din munti ceea ce comunismul ataca cu mare virulenta: satul romanesc.

Varfurilor studentimii si elevilor, datorita atitudinilor de aparatori, in care s-au inrolat fara reticenta - li s-a taiat posibilitatea de formare profesionala la care le dadea dreptul calitatile intelectuale pe care le dovedisera cu prisosinta. Coborati in iadul inchisorilor, spiritul lor viu, inteligent nu a pierit ci, fecundat de vrajmasiile vietii, s-a cristalizat, s-a rafinat.

Dar supravietuitorii acestei generatii nu si-au spus ultimul cuvant, desi calvarul lor nu a incetat odata cu iesirea din transeele luptei de aparare a identitatii neamului romanesc. Eliberati in masa incepand cu primavara lui 1964, acesti "fosti tineri" incearca sa-si vindece ranile fizice, dar mai ales pe cele sufletesti, din anii monstruozitatii pe care o ura nemarginita a dezlantuit-o.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.