Generalitati in educatia fizica

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.88

nivel: Facultate

Exista multe clasificari ale stiintelor, dupa criterii extrem de diverse si nu intotdeauna "ortodoxe". Remarcabil este aspectul de diferentiere treptata, pe aceeasi coordonata
temporala, a stiintelor, concretizat in aparitia a noi si noi discipline stiintifice, unele cu statut de "granita". Desi, uneori, nici denumirile, nici continutul acestor discipline nu sunt prea dare. S-a ajuns in eta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Generalitati in educatia fizica

Exista multe clasificari ale stiintelor, dupa criterii extrem de diverse si nu intotdeauna "ortodoxe". Remarcabil este aspectul de diferentiere treptata, pe aceeasi coordonata
temporala, a stiintelor, concretizat in aparitia a noi si noi discipline stiintifice, unele cu statut de "granita". Desi, uneori, nici denumirile, nici continutul acestor discipline nu sunt prea dare. S-a ajuns in etapa actuala la nivelul Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, ca unele capitole din Teoria si Metodica educatiei fizice si sportului (Invatarea motrica, Evaluarea etc.)

sa fie propuse si acceptate ca discipline stiintifice de sine statatoare!Tot in timp s-au cristalizat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o cunoastere de tip stiintific, care conduc la validarea statutului de disciplina stiintifica. Aceste conditii, printr-o extrema sinteza, sunt urmatoarele:Epistemologia, care este teoria cunoasterii stiintifice, a fost prima care a prezentat conditiile mentionate anterior. Mai tarziu, scientica - adica stiinta despre stiinta - a confirmat si completat aceste condicii.

Fundamentarea stiintifica in educatie fizica si sport s-a realizat etapizat. Primele generalizari sunt semnalate chiar in cultura popoarelor antice, pentru ca apoi sa asistam la o evolutie neuniforma, in functie de caracteristicile etapelor social-istorice. Aceste generalizari cuprind reflectii sau chiar recomandari privind practicarea exercitiilor fizice.
Evul mediu inabusa brutal practicarea exercitiilor fizice de catre oamenii de rand si, drept consecinta, dezvoltarea gandirii teoretice specifice. Renasterea reconsidera practicarea exercitiilor fizice, fapt confirmat de cultura umanista specifica acestei perioade istorice importante.

Idei inaintate privind practicarea exercitiilor fizice se intalnesc si in operele multor filosofi, medici si pedagogi din perioada umanismului si iluminismului, imediat dupa Renastere.
Secolul al XVIII-lea inregistreaza o crestere a preocuparilor teoretice privind practicarea exercitiilor fizice, iar secolul al XIX-lea deschide o noua perspectiva prin aparitia sistemelor nationale de educatie fizica si sport, unele (cele ddin Suedia, Franta, Anglia, Germania etc.) cu influente deosebite, cel putin pe plan european.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.