Gen, etnie si spatiu - Discursuri despre violenta sexuala asupra femeii in Bucuresti

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Liceu

Intalnirile cu celalalt intr-un timp si spatiu reale sunt importante, pentru ca relatia ambivalenta dintre sine si Ceilalti trebuie negociata prin mobilizarea unor serii extensive de discursuri stereotipe, spre a face fata fortei imprevizibile a celuilalt de a lua parte la aceste intalniri (Bhabha, 1994). Sinele investeste enorm intr-o origine a identitatii, iar stereotipurile fixeaza in ceilalti [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gen, etnie si spatiu - Discursuri despre violenta sexuala asupra femeii in Bucuresti

Intalnirile cu celalalt intr-un timp si spatiu reale sunt importante, pentru ca relatia ambivalenta dintre sine si Ceilalti trebuie negociata prin mobilizarea unor serii extensive de discursuri stereotipe, spre a face fata fortei imprevizibile a celuilalt de a lua parte la aceste intalniri (Bhabha, 1994). Sinele investeste enorm intr-o origine a identitatii, iar stereotipurile fixeaza in ceilalti caracteristici esentializate, pretentii excesive de cunoastere care, in mod necesar, depasesc subiectul/actorul, inerentele lor lipsuri incheind cercul si dislocand cunoasterea articulata.

Dinamica intalnirilor din spatiul real cere asadar mobilizarea unor discursuri stereotipe multiple si contradictorii in efortul de a mentine identificarea sinelui. In plus fata de scena reala a intalnirilor, locurile existente sunt deseori locatii discursive pentru trasarea discursurilor despre celalalt. Dupa cum nota Lemon in studiul despre "diferenta" in metroul din Moscova, astfel de povesti obtin forta de validare nu doar pentru ca sunt ancorate in spatii concrete, ci si pentru ca se intersecteaza cu discursuri si imagini familiare denotand autoritate, cultura si apartenenta.

Explorand rolul constitutiv al genului in spatii si in intalniri publice, e util astfel sa luam in considerare ce stim despre "functionalitatea" discursurilor despre gen in Romania post-comunista si apoi sa examinam cum isi delimiteaza femeile experientele in spatiul public. Discursurile despre Celalalt in si prin spatiul public reflecta puterea intalnirilor din spatiul real cu Celalalt si creeaza o "gramatica de suprafata", prin care au loc negocieri intense de natura economica, politica, culturala, etnica si de gen.

Perioada post-comunista este una in care hibrizii identitatii etnice nationale si de gen sunt intr-o intensa negociere. Acest proces este adesea ascuns si prezentat ca o intoarcere la traditiile pre-comuniste; ascuns pentru ca se afla in stransa legatura cu normalizarea rolurilor ca fiind esentiala nevoilor fizice (Baban 2000; Gal si Kligman, 2000). In contradictie cu proiectul principal al post-comunismului - acela care defineste genul ca fiind seria de valori traditionale din societatea patriarhala romaneasca - se afla elita guvernanta si intelectualii, care sprijina discursul pro-integrare europeana.

Spre deosebire de minoritatile etnice, de comert si productie industriala, categoria "genului dominant" al Uniunii Europene, cea care reclama vointa politica din partea Romaniei pentru a adopta o perspectiva egalitarista asupra genului in toate politicile este complet ignorata de statul roman (Consiliul Europei, 1999). Fondurile Uniunii Europene au facut ca sa se dezvolte o retea de ONG-uri care sa rezolve problemele cu care se confrunta femeile in Romania. Organizatiile europene au produs un numar important de studii care semnalau rata ridicata a violentei impotriva femeii in familie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.