Gazela

1x punct

categorie: Biologie

nota: 8.75

nivel: Gimnaziu

"Iubitul meu seamana cu o gazela",canta tanara indragostita din Cantarea Cantarilor, din Biblie,atat de mult acest animal lejer,vioi si fin,pare cel mai gratios al planetei.Dar sub infatisarea lui blanda si fragile,gazela ascunde o surprinzatoare rezistenta,care i-a permis sa se adapteze la cele mai aride regiuni ale Terrei.

De la deserturile Mauritaniei pana la deserturile Mongolie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gazela

"Iubitul meu seamana cu o gazela",canta tanara indragostita din Cantarea Cantarilor, din Biblie,atat de mult acest animal lejer,vioi si fin,pare cel mai gratios al planetei.Dar sub infatisarea lui blanda si fragile,gazela ascunde o surprinzatoare rezistenta,care i-a permis sa se adapteze la cele mai aride regiuni ale Terrei.

De la deserturile Mauritaniei pana la deserturile Mongoliei,de la stepele din nordul Indiei pana la cornul Africii,trecand prin nisipurile peninsulei Arabice si pantelor Atlasului,gazelele au prosperat in peisajele cele mai saracacioase din Africa,din Europa si din Asia,acolo unde apa este rara si iarba uscata.Exista 12 specii in total, toate caracterizate prin aceeasi eleganta :corpul zvelt, cel mai adesea aramiu si alb,picioarele fine, gatul lung,capul ,in general,cu coarne inelate in forma de S. Ele sunt grupate in tribul antilopelor.Mamifere rumegatoare, antilopele sau gazelele fac parte din familia bovidelor, care cuprinde si bovinele,oile si caprele.

Dupa o evolutie intr-un mediu tropical bogat, formele salbatice ale bovidelor par sa fi proliferat la inceputul erei cuaternare, acum un million de ani, subdivizindu-se in circa 100 de genuri ca Bos (bovine) sau Capra(caprine), dintre care unele s-au adaptat zonelor desertice si subdesertice.Fauna africana ramane f. marcata de aceasta abundenta animala,cu numarul mare de antilope si gazele mici si mari,solitare sau sociale, forestiere sau desertice, toate provenind din aceeasi familie.Dintre acestea ,gazela lui Thomson(Gazella thomsoni) si gazela lui Grant(Gazella granti) traiesc inca in zonele tropicale africane ca stramosii lor.

Silueta eleganta a gazelelor se regaseste la absolut toate speciile, in ciuda catorva diferente de marime.Gazela lui Grant este de doua ori mai mare decat gazela lui Thomson,dar ambele ilustreaza perfect genul Gazella, cu capetele lor fine, cu urechile mobile, cu ochii foarte ageri si cu coarnele inelate, prezente la ambele sexe.Acestea coabiteaza in savanele Africii de Est,acolo unde se hranesc in principal cu ierburi si frunzis

Gazelele consuma apa plantelor, consumand plante tinere verzi,inca bogate in apa(gazela lui Thomson)sau se hranesc noaptea pt. a culege roua de pe plante(gazela lui Grant)

Structura sociala a gazelelor variaza in functie de specie si de anotimp.In perioada ploilor , cum s-a putut observa in craterul de la Ngorongoro(Tanzania),gazelele lui Thomson sunt relativ concentrate pe mici suprafete, indiferent de sex si varsta.

Gazelele lui Grant au un comportament mai putin social : singurul grup care se observa in mod regulat este cuplul mama-pui.Celibatarii pot trai in grupuri mici pe perioade scurte.Urmarind vreme de 24 de ore un grup mixt de femele si masculi celibatari,zoologul german F.Walther a putut constata ca ei se deplasau de-a lungul unui circuit de 16km,printr-un domeniu vital de 20kmp.Facand aceasta,ei traversau teritoriile mai multor masculi reproducatori.

Pentru a-si marca teritoriul gazela lui Thomson depune pe ierburi niste << lacrimi >> care curg dintr-oglanda situata in coltul ochiului.La frontiera teritoriuluilor,masculii se infrunta in mod obisnuit pt. suprematie.

Paradele de imperechere sunt similare la ambele specii :masculul inspecteaza femelele din teritoriul sau,adulmecandu-le crupa.Gazelele nu sunt fecundabile decat cateva zile, dar ele pot sa se imperecheze cu diferiti masculi dominanti pe teritoriul carora trec.
In cazul celor doua specii gestatia dureaza 6 luni, iar
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.