Gaurile negre nu sunt asa de negre

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Discutasem deja cu Roger Penrose ideea de a defini o gaura neagra ca un set de evenimente din care nu era posibila iesirea la o distanta mare, definitie care acum este general acceptata. Ea inseamna ca limita gaurii negre, orizontul evenimentului, este formata din traiectoriile in spatiu-timp ale razelor de lumina care nu mai pot iesi din gaura neagra, ramanand pentru totdeauna la marginea ei (fig[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gaurile negre nu sunt asa de negre

Discutasem deja cu Roger Penrose ideea de a defini o gaura neagra ca un set de evenimente din care nu era posibila iesirea la o distanta mare, definitie care acum este general acceptata. Ea inseamna ca limita gaurii negre, orizontul evenimentului, este formata din traiectoriile in spatiu-timp ale razelor de lumina care nu mai pot iesi din gaura neagra, ramanand pentru totdeauna la marginea ei (fig. 7.1). Este cam ca atunci cand fugiti de politie si reusiti sa pastrati doar un pas inaintea ei, dar nu puteti sa scapati definitiv!

Odata am realizat ca traiectoriile acestor raze de lumina nu s-ar putea apropia niciodata una de alta. Daca s-ar apropia, ele ar trebui in cele din urma sa intre una in alta. Ar fi ca si cand ati intalni pe cineva care fuge de polipe in directie opusa ati fi prinsi amandoi! (Sau, in acest caz, ar cadea intr-o gaura neagra.) Dar, daca aceste raze de lumina ar fi inghitite de gaura neagra, atunci ele nu ar fi putut fi la limita gaurii negre. Astfel, traiectoriile razelor de lumina in orizontul evenimentului trebuie sa fie intotdeauna paralele sau divergente una fata de alta.

Un alt mod de a vedea aceasta este ca orizontul evenimentului, limita gaurii negre, este marginea unei umbre umbra unui sfarsit iminent. Daca priviti umbra facuta de o sursa aflata la mare distanta, cum este soarele, veti vedea ca razele de lumina de la margine nu se apropie unele de altele.Daca razele de lumina care formeaza orizontul evenimentului, limita gaurii negre, nu se pot apropia niciodata una de alta, aria orizontului evenimentului poate ramane aceeasi sau se poate mari cu timpul dar nu se poate micsora niciodata deoarece aceasta ar insemna ca cel putin unele dintre razele de lumina de la limita ar trebui sa se apropie una de alta.

De fapt, aria ar creste ori de cate ori in gaura neagra ar cadea materie sau radiatie (fig. 7.2). Or, daca doua gauri negre s-ar ciocni si s-ar uni formand o singura gaura neagra, orizontul evenimentului gaurii negre finale ar fi mai mare decat sau egal cu suma ariilor orizonturilor evenimentului gaurilor negre initiale (fig. 7.3). Aceasta proprietate de a nu se micsora a ariei orizontului evenimentului a introdus o restrictie importanta asupra comportarii posibile a gaurilor negre. Am fost atat de surescitat de descoperirea mea ca nu am prea dormit in noaptea aceea. A doua zi l-am sunat pe Roger Penrose. El a fost de acord cu mine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.