Gastrite

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Gastrite
Gastrita corozivă
Este o formă deosebită a gastritei acute. Ea easte determinată de substanțele concentrate cu acțiune necrozantă.

Simptomatologie.
Ingerarea causticului produce leziuni profunde în cavitatea bucală, în faringe, în esofag și stomac. Bolnavii se plâng de durere în gură, retrosternal, dar mai al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gastrite

Referat despre Gastrite
Gastrita corozivă
Este o formă deosebită a gastritei acute. Ea easte determinată de substanțele concentrate cu acțiune necrozantă.

Simptomatologie.
Ingerarea causticului produce leziuni profunde în cavitatea bucală, în faringe, în esofag și stomac. Bolnavii se plâng de durere în gură, retrosternal, dar mai ales în regiunea epigastrică și au salivație abundentă și jenă pronunțată la deglutiție. Leziunile gastrice profunde provoacă vărsături cu conținut bogat în mucus, amestecate cu sânge. În forme severe, starea generală se agravează, se produce colaps cardio-vascular cu cianoză, transpirații și extremități reci.

La exemplul fizic, se remarcă arsuri peribucale, în gură și faringe, sub formă de ulcerații acoperite cu false membrane difteroide. Tegumentele sunt palide. La presiune, sensibilitatea exagerată în regiunea epigatrică, uneori apărare musculară. Pulsul este mic, frecvent, tensiunea coborâtă, urina conține albumină, urobilinogen, cilindri granuloși. Cantitatea de urină este diminuată, in gastritele ulcerative profunde se constată hemoragii oculte în scaun.

Funcția secretorie și motorie a stomacului a fost studiată după dispariția fenomenelor acute. Achilia are un caracter trecător, secreția acidă revine la normal după câteva luni. Funcția motorie indică în gastrogamă amplitudini reduse. În formele complicate cu stenoză, dimnamica gastrică este mult temperată față de gatrogamele din stenozapilorică ulceroasă. Examenul radiologic este indicat În faza de ameliorare. Relieful mucoasei prezintă pliuri lărgite sau dispărute, din cauza edemului pronunțat. În această fază, nu se pot distinge leziuni erozive. În unele cazuri se pot observa leziuni ulcerative, localizate pe curbura mică. Relieful mucoasei este șters cu evoluție spre scleroză. Peretele stomacului devine rigid și are dinamică redusă. Leziunea scleroasă progresivă, localizată în regiunea antrală, produce stenoze pilorice.

Complicații.
Apar în primele zile ale bolii sau tardiv. Complicațiile precoce: colapsul cardio-vascular, bronhopneumonia, edemul glotei și hemoragie gastrică; perforația se întâlnește rar. Complicațiile tardive: gastrita cronică anacidă, ulcerațiile gastrice, stenoza pilorică, stomac mic scleros și stenoza esofagiană.

Anatomie patologică.
În gastrita corozivă, leziunile pot fi difuze sau localizate. Ele sunt caracterizate prin alterații neregulate ale mucoasei, care se extind în profunzimea peretelui stomacal, cuprinzând stratul submucos și muscular. În funcție de agentul patogen, leziunile se acoperă cu o crustă de culoare variată. Histologic, se constată o infiltrație limfocitară a tuturor straturilor. Procesul inflamator evoluează spre un proces scleros, favorizând stenoze.

Etio-patogenie.
Gastrita corozivă se produce după ingerarea de soluții concentrate acide (acid sulfuric, clorhidric, acetic, azotic,naftalic, oxalic, fosforic, citric, carbonic), de soluții alcaline (hidroxid de sodiu, de potasiu, amoniac, carbonat de sodiu, potasiu sau amoniu), de metale grele și sărurile lor (antimoniu, sublimat, clorură de zinc, de fier, sulfat de cupru) și într-o măsură mai mică de alcool concntrat și cloroform.

Diagnosticul.
Diagnosticul gastritei corozive se face ușor, după anamneză, din din constatarea leziunilor bucale, peribucale, a durerilor mari în epigastru și starea generală alterată.

Prognostie.
Prognosticul este în funcție de concentrația și cantitatea substanței ingerateși de precocitatea instituirii tratamentului. Prognosticul este grav în cazuri complicate bronhopneumonii, cu colaps cardio-vascular, cu edem al glotei și cu leziuni serioase esofagiene. Gastrita corozivă are un prognostic favorabil în intoxicații cu acizi slabi (fosforic, citric, oxalic), cu lizol și carbonat de potasiu.

Tratament.
Tratamentul trebuie instituit foarte precoce. În intoxicații cu acizi sau baze, spălăturile gastrice sunt contraindicate. În intoxicațiile cu sărurile metalelor grele cu alcool și cloroform, spălăturile trebuie făcute cu prudență. Se recomandă și spălăturile în cazul intoxicațiilor cu soluții acide sau bazice dacă nu atrecut mai mult de o oră de la ingerarea toxicului. Evacuarea conținutului stomacal se face prin administrarea de preparate vomitive, injecții de apomorfină sau sirop de ipeca.

Durerile se calmează prin administrarea de injecții cu atropină și soluție de anestezină căte o linguriță la 2 ore. Pe regiunea epigastrică se aplică pungă cu gheță. Se prescriu pansamente gastrice: carbonat de bismut, 3-5 lingurițe pe zi. În cazuri grave, injecțiile cu analeptice. Se evită complicațiile infecțioase prin injecții cu penicilină. În primele zile se va administra soluție clorurată izotonică subcutanat și soluție glucozată intravenos. Se trece în mod progresiv la regim de lichide, lapte, supe de făinoase etv., ca și în gastrita simplă.

Gastrita flegmonoasă
Simptomatologie.
Tabloul clinic este carcterizat printr-o stare septică, asociată cu sindrom abdominal, acut. Debutul este brusc, cu frison, febră cu caracter reminent, dureri atroce în epigastru, grețuri și vărsături incoercibile, care împiedică orice ingerare de alimente. Starea generală este alterată, apar fenomene de colaps cardio-vascular, transpirații, cianoză, extremități reci. Vărsăturile purulente sunt rare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.