Garantiile prevazute de art. 6 al CEDO

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.00

nivel: Facultate

In examinarea acestor criterii Curtea apreciaza ca, pentru ca art. 6 sa devina aplicabil este suficient ca fapta sa fie prin natura sa Aİ penala A>> din punct de vedere al Conventiei, sau sa expuna persoana vizata unei sanctiuni care, prin natura sa sau gradul de severitate, apartine sferei Aİ penale A>>

Legislatia romana, asemeni celei germane, a scos din sfera ilicitului penal con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Garantiile prevazute de art. 6 al CEDO

In examinarea acestor criterii Curtea apreciaza ca, pentru ca art. 6 sa devina aplicabil este suficient ca fapta sa fie prin natura sa Aİ penala A>> din punct de vedere al Conventiei, sau sa expuna persoana vizata unei sanctiuni care, prin natura sa sau gradul de severitate, apartine sferei Aİ penale A>>

Legislatia romana, asemeni celei germane, a scos din sfera ilicitului penal contraventiile, sanctionarea acestora facandu-se prin aplicarea unei amenzi administrative.Analizand "natura faptei", Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca nimic nu impiedica statele sa-si indeplineasca rolul lor de gardieni ai interesului public, prin stabilirea sau mentinerea unei distinctii intre diferitele tipuri de infractiuni.

Curtea a retinut in mod constant ca, "in principiu, Conventia nu se opune tendintei de AİdezincriminareA>> existente in statele membre ale Consiliului Europei. Cu toate acestea, aceste fapte intra, in principiu, sub incidenta art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale."(Ozturk contra Germaniei, Hot. din 21 februarie 1994).

Acest criteriu insa urmeaza a fi analizat de la caz la caz, functie de circumstantele fiecarei spete in parte.Astfel, in cauza W.S. vs. Polonia Curtea a apreciat ca fapta retinuta in sarcina reclamantei a constat in operarea unor intrari eronate in contabilitate, fapta ce are caracter tehnic iar nu "penal", cata vreme reclamanta este contabil si consultant fiscal astfel ca nu este in interesul sau sa conduca o contabilitate eronata caci aceasta ar expune-o riscului de a pierde clienti.

Asa fiind Curtea a apreciat ca nu s-ar putea retine vreo intentie criminala din partea reclamantei in sensul de a diminua sumele ce ar urma sa fie platite cu titlu de impozit, cu atat mai mult cu cat diferenta ramasa neplatita ca rezultat al erorii sale a fost foarte mica (65,25 zloti), ceea ce conduce la concluzia ca reclamanta nu a fost subietul unei "acuzatii in materie penala" in sensul art. 6 din Conventie.

In ce priveste al treilea criteriu, "natura si gradul de severitate al sanctiunii aplicate" Curtea a avut in vedere faptul ca amenda contraventionala, nu este gandita sa asigure o reparatie pecuniara a unei eventuale daune ci are caracter punitiv prin natura ei, Curtea apreciind constant caracterul punitiv ca fiind principala caracteristica distinctiva a sanctiunii penale.

Mai mult, sanctiunile administrative contraventionale nu privesc un grup de persoane, ci se adreseaza tuturor cetatenilor in vederea realizarii scopului preventiv si represiv al sanctiunii, ceea ce confera faptei natura penala. In aceste conditii, distinctia operata de dreptul intern intre infractiuni si contraventii nu este operanta, in sensul art. 6 din conventie, toate avand "caracter penal"
Cuantumul redus al amenzii nu ar putea constitui un criteriu in favoarea caracterului Aİ ne-penal A>> al contraventiei, urmand a fi apreciat prin raportare la veniturile contravenientului.(Ziliberberg vs. Moldova)

Ceea ce se ia in considerare sub acest aspect este sanctiunea aplicabila iar nu cea efectiv aplicata (Engel vs. Olanda)
In masura in care aceste trei criterii, analizate separat, nu pot conduce singure la o concluzie in privinta caracterului penal sau ne-penal al acuzatiei ele urmeaza a fi analizate coroborat, urmand a se vedea daca nu cumva acestea, apreciate fiind cumulativ, aduc acuzatia in sfera penalului.

In masura in care in urma acestei analize se poate aprecia ca este vorba despre o Aİ acuzatie in materie penala A>> (in sensul autonom dat de Conventie acestei notiuni) atunci contravenientului urmeaza sa i se recunoasca toate garantiile prevazute de art. 6.3 din Conventie.

Scopul interpretarii date dispozitiilor art. 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, in sensul ca notiunea de "acuzatie in materie penala" include si domeniul contraventional, a fost acela de a asigura aceeasi garantii procesuale celor invinuiti de savarsirea unei contraventii ca si celor invinuiti de savarsirea unei infractiuni (Sporrong si Lonnroth contra Suediei - 1982; Ozturk contra Germaniei - 1984; Lutz contra Germaniei - 1987), neputand lipsi dintre acestea prezumtia de nevinovatie instituita prin art. 6.2 din Conventie (Anghel contra Romaniei, 4.10.2007)

Nu este lipsit de interes faptul ca in Anghel c. Romaniei Curtea a statuat ca, desi dezincriminarea in sine nu pune nici o problema pe taramul Conventiei, lipsirea celor acuzati de savarsirea unor fapte ilicite de garantiile fundamentale, menite sa-i protejeze impotriva arbitrariului celor chemati sa constate caracterul ilicit al acestor fapte si sa restabileasca echilibrul intre autoritatile cu atributii in constatarea acestora si cei banuiti ca le-ar fi savarsit constituite o problema ce intra sub incidenta art. 6 din Conventie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.