Garantiile anglo - franceze in primavara anului 1939

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.12

nivel: Facultate

Ministrul roman in capitala Marii Britanii, transmitea, la 24 martie, ca la Foreign Office se discuta despre elaborarea unei declaratii comune intre Anglia, Franta, Rusia si Polonia, prevazand asistenta mutuala si garantarea statutului frontierelor in Europa, la care ar fi invitate sa adere si statele Intelegerii Balcanice. Polonia nu va accepta propunerea de asociere la un pact al celor trei mari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Garantiile anglo - franceze in primavara anului 1939

Ministrul roman in capitala Marii Britanii, transmitea, la 24 martie, ca la Foreign Office se discuta despre elaborarea unei declaratii comune intre Anglia, Franta, Rusia si Polonia, prevazand asistenta mutuala si garantarea statutului frontierelor in Europa, la care ar fi invitate sa adere si statele Intelegerii Balcanice. Polonia nu va accepta propunerea de asociere la un pact al celor trei mari puteri, pe motiv ca nu sunt prevazute clauze militare precise.

La 31 martie 1939, Franta a semnat un acord economic cu Romania, in aceeasi zi guvernele britanic si francez si-au facut cunoscuta intentia de a consolida siguranta Romaniei si Poloniei, oferindule garantii, dar conditionand acordare ajutorului de extindere a tratatului de alianta romano-polon si respectiv, de ralierea Greciei si Turciei la cauza comuna.

Tot in aceeasi zi, Franta si Marea Britanie acordasera garantii Poloniei, angajanduse sa-i furnizeze „tot ajutorul ce le va sta in putere, in cazul in care un atac i-ar primejdui existenta, iar guvernul polonez va considera vital sa reziste”.

In cursul zilei de 31 martie, Grigore Gafencu i-a primit, pe ministrii Marii Britanii si Frantei de la Bucuresti, in audienta. Acestia fusesera mandatati sa faca Romaniei propuneri privind conditiile de sustinere a Romaniei si Poloniei: „a) Sa fie informate si tinute la curent cu dezvoltarea tuturor imprejurarilor amenintatoare;

b)Ca Polonia sa garanteze asistenta ei Romaniei si ca Romania sa fie gata sa ajute Polonia in orice caz de agresiune; c)Consolidarea in acest fel a pozitiilor polono-romane ar inlesni ralierea Greciei si a Turciei la cauza comuna”.

A doua zi guvernul de la Bucuresti, prin Grigore Gafencu, a inmanat reprezentantilor Frantei si Marii Britanii raspunsul la propunerile din partea acestora exprimandu-si acordul de principiu, preconizand insa o modificare: sa se extinda valabilitatea actului si in ceea ce priveste actiunile agresive ale Ungariei si Bulgariei si sa nu justifice o riposta germana impotriva Romaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.