Garantia pentru vicii ascunse in cazul vanzarii-cumpararii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.71

nivel: Facultate

Conditii:
a) trebuie ca viciul sa fie ascuns(art 1352 c.civil); vanzatorul nu raspunde "de viciile aparente si despre care cumparatorul a putut singur sa se convinga" (art 1353 c. civil) iciul poate fi considerat ascuns numai daca cumparatorul nu l-a cunoscut si dupa imprejurari, printr-o verificare normala, dar atenta nici nu putea sa-l cunoasca, nefiindu-I comunicat nici de catre comp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Garantia pentru vicii ascunse in cazul vanzarii-cumpararii

Conditii:
a) trebuie ca viciul sa fie ascuns(art 1352 c.civil); vanzatorul nu raspunde "de viciile aparente si despre care cumparatorul a putut singur sa se convinga" (art 1353 c. civil) iciul poate fi considerat ascuns numai daca cumparatorul nu l-a cunoscut si dupa imprejurari, printr-o verificare normala, dar atenta nici nu putea sa-l cunoasca, nefiindu-I comunicat nici de catre comparator.

b) trebuie ca viciul sa fi existat in momentul incheierii contractului (chiar daca predarea lucrului se face ulterior).Pentru viciile ivite ulterior contractorii-lucrul se strica, se defecteaza sau isi pierde calitatea din cauza viciilor ivite dupa vanzare vanzatorul nu raspunde, deoarece prin efectul incheierii contractului riscurile trec asupra cumparatorului o data cu dreptul de proprietate.

In cazurile in care proprietatea nu se transmite din momentul incheierii contractului vanzatorul raspunde si pentru viciile ivite ulterior vanzarii, dar pana in momentul transferarii dreptului de proprietate. c) trebuie ca viciul sa fie grav, adica din cauza lui lucrul sa fie impropriu intrebuintarii la care este destinat dupa natura sa ori potrivit conventiei sau sa se micsoreze intr-atat valoarea de intrebuintare incat cumparatorul in cunostinta de cauza nu ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai redus.

Toate cele trei elemente care conditioneaza obligatia de garantie a vanzatorului pentru vicii trebuie sa fie dovedite de comparator.
3. Efectele raspunderii vanzatorului pentru vicii:
- enumerarea posibilitatilor cumparatorului
a) fie rezolutiunea vanzarii (actiunea REDHIBITORIE)
b) fie o reducere a pretului (art 1355 c.civil) (actiunea ESTIMATORIE)

c) daca vanzatorul a fost de rea credinta si daune interese (art.1356-1357 c.civil), inclusive beneficial nerealizat
- dreptul de optiune intre actiunea redhibitoare si actiunea estimatorie; termenul de prescriptie
In cazul de admitere al actiunii redhibitorii, vanzatorul este obligat ca reprimand lucrul, sa restituie pretul si cheltuielile vanzarii suporte de comparator (art.1355 si 1357). Daca cumparatorul a instrainat lucrul actiunea redhibitoare poate fi exercitata de subdobanditor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.