Garantia contra evictiunii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.73

nivel: Facultate

Se numeste "fapt personal"(art. 1339 c civil) orice fapt sau act anterior vanzarii, dar tainuit fata de comparator ori ulterior vanzarii, dar neprevazut in contract savarsit de catre vanzator sau succesorii sai universali sau cu titlu universal de natura a-l tulbura pe comparator in linistea folosinta a lucrului, indifferent ca este vorba de o tulburare de fapt (ex: depansarea cumparatorului de o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Garantia contra evictiunii

Se numeste "fapt personal"(art. 1339 c civil) orice fapt sau act anterior vanzarii, dar tainuit fata de comparator ori ulterior vanzarii, dar neprevazut in contract savarsit de catre vanzator sau succesorii sai universali sau cu titlu universal de natura a-l tulbura pe comparator in linistea folosinta a lucrului, indifferent ca este vorba de o tulburare de fapt (ex: depansarea cumparatorului de o parte din terenul vandut) sau de o tulburare de drept (ex: vanzatorul invoca un drept de usufruct sau de abitatie-nerezervat prin contract- asupra lucrului vandut).

In cazul tulburarilor din partea vanzatorului, cumparatorul se poate apara prin invocarea unui excepti personale numita "exceptie de garantie": cine trebuie sa garanteze pentru evictiune, nu poate sa evinga.
Vanzatorul nu poate evinge nici in urma dobandirii unei noi calitati, pe care nu o avea in momentul incheierii contractului (il mosteneste pe adevaratul proprietar).
Obligatia de garantie a vanzatorului este o obligatie patrimoniala, dupa moartea lui, ea se transmite asupra succesului universal sau cu titlu universal.

Exceptia de garantie nu poate fi opusa succesorilor cu titlu particular ai vanzatorului, ei nefiind tinuti de obligatiile autorului lor. Obligatia negative a vanzatorului de a nu tulbura pe comparator in linistita cunostinta a lucrului este esentiala vanzarii, orice conventie contrara este nula (art. 1339 c civ).

3. Garantia contra evictiunii rezultand din fapta unui tert
Daca tulburarea provine din partea unei terte personae, vanzatorul este obligat sa-l apere pe comparator, iar daca nu reuseste sa-l apere va fi obligat sa suporte consecintele evictiunii, indifferent ca a fost de buna sau rea credinta.
Obligatia de garantie a vanzatorului exista daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.