Garabet Ibraileanu - spiritul critic in cultura romaneasca

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

In 1877 tatal lui Garabet se recasatoreste,dupa cum ii caracterizeaza Ibraileanu,in Amintiri,"din combinatii gospodaresti".
In septembrie 1878 el pleaca la scoala din Bacau,dar e mutat curand la Roman,deoarece tatal isi gasise o slujba de administrator la o mosie din apropierea orasului.Copilul se imbolnaveste si este retras de la scoala. 1879-1883 este perioada,cind G.Ibraileanu studiaza l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Garabet Ibraileanu - spiritul critic in cultura romaneasca

In 1877 tatal lui Garabet se recasatoreste,dupa cum ii caracterizeaza Ibraileanu,in Amintiri,"din combinatii gospodaresti".
In septembrie 1878 el pleaca la scoala din Bacau,dar e mutat curand la Roman,deoarece tatal isi gasise o slujba de administrator la o mosie din apropierea orasului.Copilul se imbolnaveste si este retras de la scoala. 1879-1883 este perioada,cind G.Ibraileanu studiaza la scoala primara din Roman.Pina in 1887, urmeaza cursurile
gimnaziului Roman-Voda,luind,din clasa a II-a,premiul intii in fiecare an.

La inceput de an scolar din 1887,se inscrie in clasa a V-a a lceului "Codreanu"din Birlad.Pe 21 septembrie acelas an moare Teodor Ibraileanu. zj196e1Peste un an, Ibraileanu,impreuna cu alti colegi,printre care si Ionescu Raicu-Simion,infiinteaza societatea literara "Orientul".In iunie 1889 "Orientul" se destrama prin plecarea din Birlad a elevilor ce terminasera liceul.
La 1 iulie,impreuna cu Panait Musoiu si Eugen Vaian,scoate revista"Scoala Noua",care apare pina in iunie 1890.Secretar de redactie,Ibraileanu semneaza la inceput cu initiala;din numarul 3 - cu pseudonimul Cezar Vraja.

In iunie 1890 G.Ibraileanu termina liceul;in toamna isi ia examenul de bacalaureat la Universitatea din Iasi.Se inscrie la Facultatea de litere si filosofie a Universitatii din Iasi;in anul intai frecventeaza toate facultatile,negasindu-si locul.
G.Ibraileanu da examene la Scoala Normala Superioara(1891).O parte din obiecte erau predate tot de profesorii facultatii.Atras de febra publicistica si de ideile socialiste,G.Ibraileanu lasa studiile superioare pe un plan secund,examenele trecindu-si-le cu intirziere.

Din 1890 colabora la saptaminalul bucurestean"Munca";in 1892 il intilnim la "Adevarul si Critica sociala";in 1893 si 1894,la "Evenimentul literar"(nr.1 apare la 20 decembrie 1893;din iulie 1894,redactia se muta la Bucuresti;de la nr.45, 24 octombrie 1894,se contopeste cu"Lumea noua"),din octombrie 1894 pina in februarie 1895 colaboreaza la "Lumea noua".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.