Gandirea cauzala

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pe langa aceste transformari familiare pentru copii, cum ar fi spargerea sau lipirea unei cani, cercetatorii le-au aratat si unele secvente cauzale nefamiliare, chiar absurde, cum ar fi o banana taiata, care este adusa la forma normala, utilizand ca agent ac si ata.
In etapa de experiment, copii primeau secventa cauzala incompleta in care una din cele trei imagini lipsea. Sarcina lor era [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gandirea cauzala

Pe langa aceste transformari familiare pentru copii, cum ar fi spargerea sau lipirea unei cani, cercetatorii le-au aratat si unele secvente cauzale nefamiliare, chiar absurde, cum ar fi o banana taiata, care este adusa la forma normala, utilizand ca agent ac si ata.
In etapa de experiment, copii primeau secventa cauzala incompleta in care una din cele trei imagini lipsea. Sarcina lor era sa aleaga din trei imagini oferite ca alternativa pe care completeaza in mod corect lantul cauzal. De exemplu, daca agentul cauzal lipsea, ei primeau trei alternative de posibili agenti cauzali.

Daca prima sau ultima imagine lipsea, alternativele constau din imaginea corecta a obiectului insotita de o relatie cauzala corecta sau incorecta si imaginea incorecta a obiectului insotita de o transformare cauzala incorecta. (gasiti un exemplu).
Gelman & al. au constatat ca 92% dintre copiii de 3 ani si 100% dintre cei de 4 ani pot selecta corect agentul cauzal atunci cand in sarcina experimentala lipsea imaginea din mijloc, pentru secventele cauzale cu transformare canonica , iar pentru transformarea non-canonica 75% dintre copiii de 3 ani si 100% dintre cei de 4 ani recunosc corect agentul cauzal.

Performanta s-a diminuat pentru copiii mai mici atunci cand din secventa cauzala lipsea ultima imagine (83% si 100%, respectiv pentru secventele canonice; 58% si 100% respectiv, pentru cele non-canonice, si s-a diminuat si mai mult atunci cand din lantul cauzal lipsea prima imagine (66% si 92%, respectiv pentru secventele canonice; 58% si 100%, respectiv pentru secventele non-canonice ). In orice caz, performantele copiilor depasesc semnificativ eroarea statistica in toate cazurile. Autorii au concluzionat ca este dovedita capacitatea copiilor prescolari de a prevedea sau infera starea obiectelor afectate de o transformare cauzala si pot de asemenea infera tipul de transformare care a determinat respectiva stare.

German & al. au argumentat aceste rezultate spunand ca cei de 3 ani au scoruri mai mici deoarece au tendinta de a impune propria lor ordine cauzala in efectuarea sarcinii. Ei preferau citirea (transformarea ) de la starea canonica la cea non-canonica fata de ordinea inversa (de la non-canonic la canonic) astfel incat, au raspuns gresit la jumatate dintre incercari. Pe ansamblu totusi, autorii considera ca la 3 ani reprezentarile cauzale ale copiilor sunt destul de abstracte pentru a permite reversibilitatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.