Gandirea antichitatii si evolutia logica

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O caracteristica a conceptiilor filozofilor greci din antichitate este interpretarea dialectica spontana a fenomenelor naturii.
La dezvoltarea acestei conceptii dialectice spontane, a contribuit viata politica furtunoasa din Grecia antica, legaturile comerciale cu popoarele din bazinul mediteranean, observatiile asupra fenomenelor si tendinta de a le explica in mod stiinti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gandirea antichitatii si evolutia logica

O caracteristica a conceptiilor filozofilor greci din antichitate este interpretarea dialectica spontana a fenomenelor naturii.
La dezvoltarea acestei conceptii dialectice spontane, a contribuit viata politica furtunoasa din Grecia antica, legaturile comerciale cu popoarele din bazinul mediteranean, observatiile asupra fenomenelor si tendinta de a le explica in mod stiintific.
Perioada de care ne vom ocupa ne va arata tocmai aceasta trecere de la gandirea spontana la aceea care se examineaza singura intr-un efort suprem si ultim de autoanaliza.

Gandirea va incepe sa se defineasca in propria ei natura abia cand va putea sa enunte principii abstracte care pot fi gandite independent de realitate, mecanismul realitatii concrete neputand fi inteles decat atunci cand este redus la forma lui abstracta si cand aceasta forma poate fi gandita in ea insasi.Tocmai aceasta a fost rolul primilor filozofi Greci, cunoscuti sub numele de Ionieni:Thales,Anaximandru si Anaximene.Ei sunt defapt primii fizicieni, in sensul ca studiaza mai cu seama natura fizica.

Cautand sa-si exprime natura si fenomenele din natura, spiritul subtil al grecilor a descoperit anumite raporturi constante si permanente ajungand astfel la conceptele abstracte de Fiinta (exstenta), unul si multiplu,rapsos si miscare, ordine si dezordine, principiu al lucrurilor. Acesti trei filozofi descopera, mai cu seama, ordinea naturii - o lume a ordinii - un cosmos, de unde si denumirea de cosmologi care a mai fost data acestor filosofi.
Gandirea presocratica stabileste patru concepte care vor fi fundamnetale pentru dezvoltarea intregii filozofii grecesti, indiferent de directia pe care o va lua in diversele scoli ce vor aparea.Aceste patru concepte sunt:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.