Gandirea - structura psihologica interna

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.12

nivel: Facultate

In cadrul gândirii, noțiunile nu sunt dispuse la întâmplare, haotic, ci ele se ordonează și se ierarhizează sistemic, alcătuind ceea ce se cheamă piramida noțiunilor. Aceasta este structurată pe verticală după criteriul gradului de 16.generalitate, iar pe orizontală după criteriul coordonării semantice modale. Spre baza piramidei sunt dispuse noțiunile cu sfera cea mai mică și volumul cel mai mare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gandirea - structura psihologica interna

In cadrul gândirii, noțiunile nu sunt dispuse la întâmplare, haotic, ci ele se ordonează și se ierarhizează sistemic, alcătuind ceea ce se cheamă piramida noțiunilor. Aceasta este structurată pe verticală după criteriul gradului de 16.generalitate, iar pe orizontală după criteriul coordonării semantice modale. Spre baza piramidei sunt dispuse noțiunile cu sfera cea mai mică și volumul cel mai mare: noțiuni individuale, în continuare, la etajele superioare, se situează noțiunile cu sfera din ce în ce mai mare și volumul din ce în ce mai mic – particulare, generale, iar la vârful piramidei, se plasează noțiunile cu gradul cel mai înalt de generalitate posibil – categoriile supraordonate
Suportul „material“ al noțiunii este cuvântul.

În mod normal, la nivelul omului, orice noțiune se obiectivează și se exprimă printr-un cuvânt. Trebuie însă făcută distincția între cuvântul-imagine, prin care se fixează și se exprimă percepția sau reprezentarea (ca produse imagistice), și cuvântul-noțiune.

Judecata este un construct informațional mai complex și relativ stabil ce se formează prin realizarea unor relații și coeziuni logico-semantice definite între două sau mai multe noțiuni. În această ipostază, ea devine o componentă de conținut a gândirii, putând fi stocată ca atare în blocul memoriei pentru uzul ulterior. Ea se integrează în memorie la un nivel superior față de noțiuni, nivel pe care-l putem numi propozițional sau serie „semantică“, delimitată prin indici speciali de „identitate“ de celelalte. Din punct de vedere cognitiv, ea are o valoare superioară în comparație cu noțiunea, reflectând realitatea mai complet, în mod dinamic și relațional.

Ea dezvăluie și precizează conținutul noțiunii, afirmând sau negând ceva despre altceva. În structura sa, din punct de vedere logic, intră întotdeauna doi termeni esențiali – Subiectul (S) și Predicatul (P), reuniți printr-o verigă denumită copulă (C)
În conținutul gândirii intră o mare diversitate de judecăți, cu adresabilitate modală diferită: judecăți de existență, judecăți de valoare, judecăți particulare, judecăți universale, judecăți simple, judecăți complexe etc. Ele au ființat inițial ca obiect al unui proces viu de gândire, apoi ca produs – formularea finală, și, în ultima instanță, se stochează în structura de conținut a gândirii pentru uzul ulterior

Raționamentul este cel de-al treilea nivel de integrare a conținutului informațional al gândirii; fiind reprezentat de constructele discursive. Încadrarea raționamentului în structura de conținut a gândirii este justificată de faptul că el determină o atitudine epistemică de rang superior a subiectului față de realitate, dezvoltând aspecte de ordin relațional și interacțional complexe ale acesteia (contiguități și corespondențe spațio-temporare, succesiuni, incluziuni și disjuncții, probabilități, cauzalitate etc.).
17.C. Blocul produselor

Produsul este un element esențial în structura gândirii și în definirea finalității ei ca proces (sau activitate mintală). Acesta răspunde la întrebarea: „ce s-a obținut sau ce a rezultat la capătul unui șir finit de transformări aplicate unui anumit conținut sau unei situații date la <>?“.
În funcție de specificul „stimulului“ care a declanșat procesul gândirii, produsele pot fi o noțiune, un principiu, o relație, o lege, un răspuns (afirmativ sau negativ), o decizie, o soluție (la o problemă) etc. Toate acestea au ca trăsături comune interiorizarea și caracterul ideal (ființarea ca entități mentale, de esență informațională).

Ca verigă finală a unui proces orientat spre scop, produsele gândirii suportă operațiile verificării (testării) și evaluării pe baza unor criterii de adevăr (corectitudine) și semnificație instrumental-adaptativă
În dinamica generală a gândirii, desprinderea și reținerea produsului ca „element constitutiv specific“ prezintă o importanță metodologică, întrucât creează momente de discontinuitate absolut necesare în delimitarea proceselor finite, subordonate și reglate de o finalitate concretă.

Din punct de vedere al persistenței în timp, produsele gândirii se pot împărți în două categorii: produse pentru uzul imediat (pasagere), care, satisfăcând „starea de necesitate“ pentru care au fost obținute, își pierd actualitatea și ies din structura de conținut a gândirii; produse pentru uzul ulterior (ex., noțiunile, principiile, legile), care se stochează în structura de conținut, devenind verigi componente ale unor noi procese de gândire (în viitor).

Blocul relațiilor Termenul de „relație“ este polisemic el fiind utilizat în sensuri și situații variate: de acțiune (a relata ceva), caracteristică a două sau mai multor lucruri între care există un anumit raport, legătură de interdependență, de interacțiune, de analogie etc., legătură asigurată printr-un mijloc de transport,. cale de comunicație, legătură de afaceri sau profesională între persoane, funcții de relație (în biologie), ecuații (în matematică).

O dovadă în plus în favoarea ipotezei că relația este o a patra dimensiune (componentă) distinctă a structurii gândirii o constituie faptul că ea se formează și se învață în mod special, întocmai ca operația și noțiunea, judecata sau raționamentul.
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.