Gandirea

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.49

nivel: Facultate

Latura informațională este constituită din ansamblul noțiunilor și conceptelor ca forme generalizate de reflectare a însușirile obiectelor și fenomenelor.Noțiunea de concept a fost definită de foarte mulți psihologi ca fiind,,un răspuns comun la o clasă de fenomene”;(Osgood,1953),,procesul ce reprezintă asemănările unor obiecte, situații, evenimente”; (Munn,1965),,un fapt particular r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gandirea

Latura informațională este constituită din ansamblul noțiunilor și conceptelor ca forme generalizate de reflectare a însușirile obiectelor și fenomenelor.Noțiunea de concept a fost definită de foarte mulți psihologi ca fiind,,un răspuns comun la o clasă de fenomene”;(Osgood,1953),,procesul ce reprezintă asemănările unor obiecte, situații, evenimente”; (Munn,1965),,un fapt particular ridicat la rangul de fapt general”; (Ștefan Odobleja,1984),,o imagine simplificată, scheletică, redusă la trăsături esențiale”;(Changeux,1983),,categorii mintale pe care oamenii le utilizează pentru a clasifica evenimentele și obiectele cu respectarea proprietăților lor comune”. (Lefton,1991)

Conceptul are șapte caracteristici:
1.nu sunt date senzoriale, ci sisteme care sunt produse de răspunsurile noastre la diferite situații;
2.utilizarea lor înseamnă aplicarea experienței trecute la situația actuală;
3.reunesc datele senzoriale independente;
4.mijloace de legătură ale elementelor independente ale experienței;
5.au un mod de utilizare extensivă și una intențională;
6.nu este obligatoriu rațional;
7.poate exista fără a fi formulat într-o manieră conștientă.

Specificul conceptelor provine și din faptul că ele nu există izolat unele de altele, dimpotrivă, ele sunt interdependente și ierarhizate. Pentru psihologi,conceptele sunt ,,sisteme de răspunsuri învățate, care permit organizarea și interpretarea elementelor furnizate prin percepțiile noastre și care influențează comportamentul, indiferent de toate stimulările venite din mediu, permițându-ne să aplicăm automat experiența noastră trecută la situațiile prezente”.

Latura operațională cuprinde ansamblul operațiilor și procedeelor mentale de transformare a informațiilor, de relaționare și prelucrare, combinare și recombinare a schemelor și noțiunilor, în vederea obținerii unor cunoștințe noi sau a rezolvării unor probleme.

Piaget, dă o fundamentare caracterului operatoriu al gândirii susținând: ,,Trăsătura esențială a gândirii logice este de a fi operatorie, adică de a prelungi acțiunea, interiorizând-o,, Categoriile de operații folosite de gândire sunt: fundamentale și instrumente.

Analiza este operația de desfacere mentală a obiectului în părțile lui componente, în vederea determinării proprietăților esențiale. Analiza începe ca activitate practică de descompunere a obiectului real și ajunge a se realiza doar pe plan mintal.

Psihologia cognitivă evită și ea ,de regulă, termenul de gândire, înlocuindu-l mintal.Analiza și sinteza ca operații ale gândirii trebuie distinse de analiza și sinteza ca operații senzorial-perceptive; la nivel senzorial, analiza ia forma distingerii și diferențierii, iar sinteza apare în cunoașterea senzorială sub forma modificării configurației, structurii, formei elementelor senzoriale.


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.