Gandacii

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Nu pare sa existe vreo limita a felurilor in care gandacii reusesc sa prospere in jurul nostru. Ca marime, gandacii variaza de la cativa milimetri la peste 18 cm lungime, iar forma lor este si mai variata. Unii sunt lungi si foarte subtiri, altii scurti si indesati, iar gandacii vartej, care se deplaseaza in cercuri pe suprafata apelor dulci, au forma aerodinamica. Numele obis nuit al multor ganda[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gandacii

Nu pare sa existe vreo limita a felurilor in care gandacii reusesc sa prospere in jurul nostru. Ca marime, gandacii variaza de la cativa milimetri la peste 18 cm lungime, iar forma lor este si mai variata. Unii sunt lungi si foarte subtiri, altii scurti si indesati, iar gandacii vartej, care se deplaseaza in cercuri pe suprafata apelor dulci, au forma aerodinamica. Numele obis nuit al multor gandaci reflecta infatisarea lor. Capul sau corpul unor gandaci este impodobit cu coarne sau tepi, iar altii, precum nasicornul, masculul de radasca europeana si radasca uriasa americana, au "coarne" imense.

Des i majoritatea oamenilor isi inchipuie gandacii ca fiind insecte taratoare, multe specii stiu sa zboare, altele traiesc in/pe apa dulce. Ei au si mijloace de aparare. Desi nici unul nu are ac, multi au substante chimice otravitoare care pot provoca usturimi chiar s i pe pielea omului, iar remarcabilul gandac bombardier isi stropeste dus manul cu un lichid fierbinte si caustic! Numele s tiintific al gandacilor, Coleoptera, inseamna "cu aripi in teaca" si se refera la aripile lor anterioare cornoase, numite elitre, care in majoritatea cazurilor acopera aripile posterioare, atingandu-se de-a lungul mijlocului corpului atunci cand sunt inchise.

Gandacii
isi folosesc perechea posterioara de aripi pentru zbor, acestea inchizandu-se intr-un mod caracteristic sub elitra protectoare atunci cand gandacii se odihnesc sau se deplaseaza la sol.
Majoritatea gandacilor au mandibule bine dezvoltate cu care isi faramiteaza hrana. Restul structurilor lor corporale este similar cu al altor insecte.
Foto: Un gandac cardinal din Africa de Est, luandu-si zborul de pe o frunza. Se observa felul in care aripile anterioare sunt ridicate cu mult peste aripile posterioare pentru zbor.

Gandacii au ochi compusi bine dezvoltati - la speciile vanatoare vederea este importanta. Ochii compus i sunt formati din numeroase "fatete" sau receptori mici. Fiecare fateta poate trimite un mesaj spre creier si asigura un sistem de detectare eficient chiar si pentru cea mai mica miscare din jurul lor.
Picioarele gandacilor ofera indicii despre activitatea lor. Gandacii tigru sunt vanatori si au picioare lungi. Picioarele puternice ale scarabeilor au tepi pentru sapat, picioarele
gandacilor de apa, turtite ca niste vasle, sunt adaptate la inot. Picioarele posterioare ale gandacilor purice sunt lungi si adaptate pentru sarit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.