Galileo Galilei

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.82

nivel: Liceu

A trebuit ca pe scena lumii Astiinyifice sa apara Galileo Galilei, care, abandonand considerayiile etice Asi metafiziceale unui Giordano Bruno in sprijinul heliocentrismului, sa furnizeze intr-un limbaj colorat Asi larg, accesibil publicului, argumente din fizica, date de observayie Asi probe experimentale irecuzabile in favoarea teoriei copernicane, pentru ca aceasta sa triumfe. Invayatul italian[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Galileo Galilei

A trebuit ca pe scena lumii Astiinyifice sa apara Galileo Galilei, care, abandonand considerayiile etice Asi metafiziceale unui Giordano Bruno in sprijinul heliocentrismului, sa furnizeze intr-un limbaj colorat Asi larg, accesibil publicului, argumente din fizica, date de observayie Asi probe experimentale irecuzabile in favoarea teoriei copernicane, pentru ca aceasta sa triumfe. Invayatul italian a fost primul om de Astiinya, care a demonstrat , pe baza legilor dinamicii, adevarul teoriei astronomului polonez, Asi care, tot cel dintai, a oferit confrayilor sai posibilitatea sa se convinga de visu , cu ajutorul lunetei sale astronomice, de temeinicia noii teorii cosmologice.

De aceea se poate spune, aparent paradoxal, ca adevarata "revoluyie copernicana" in gandirea filozofico-Astiinyifica europeana s-a savarAsit fara Copernic Asi se datoreaza lui Galileo Galilei. Geniu de tip renascentist doar prin pluralitatea vocayiilor-pentru matematica Asi astronomie, filozofie Asi fizica, tehnica Asi inginerie, literatura Asi medicina, muzica Asi pictura, invayamant Asi cercetare Astinyifica- Galilei aparyine neindoielnic timpurilor moedrne.

In persoana sa, teoreticianul minuitor de abstracyiuni este dublat de practicianul inzestrat cu un prodigios spirit aplicativ, cercetatorul Astinyific se intalneAste cu inginerul Asi inventatorul. AAsa se face ca de numele sau se leaga contribuyii teoretice de covarAsitoare insemnatate in fizica(principiile dinamicii, legile caderii corpurilor, izocronismul oscilayiilor pendulului, rezistenya materialelor) Asi descoperiri epocale in astronomie(sateliyii lui Jupiter Asi Saturn, fazele planetei Venus, relieful lunii, petele solare), dar Asi invenyii de mare valoare(telescopul, microscopul, balanya hidrostatica, termometrul, compasul geometrico-militar).

Nascut la Pisa in 1564, anul naAsterii lui Shakespeare Asi al moryii lui Michelangelo, Galileo Galilei a inceput prin a studia, la Florenya, limbile clasice, disciplinele umanistice, logica, muzica Asi pictura, iar la universitatea din oraAsul natal, medicina, pe care, in 1584, o abandoneaza definitiv pentru a se dedica matematicii Asi aplicayiilor ei practice, mai ales in domeniul fizicii.

Rodul primelor sale cercetari Asi experienye pe acest taram il constituie descoperirea izocronismului oscilayiilor pendulului, in urma observarii - zice-se - a oscilayiilor candelabrului domului din Pisa. In 1585 se inapoiaza la Florenya, Asi timp de patru ani alterneaza cercetarile Astiinyifice cu lectura autorilor clasici latini (Vergiliu, Ovidiu, Horayiu, Seneca) Asi a celor italieni. Din aceAsti ani dateaza inventarea balanyei hidrostatice, destinata determinarii greutayii specifice a corpurilor (continuare a experienyelor lui Arhimede), dar Asi doua lecyii Despre infayiAsarea, aAsezarea Asi marimea "Infernului" lui Dante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.