Galii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Gimnaziu

Galia (in latina Gallia, si in greaca Galatia) a fost regiunea Europei de Vest care include nordul Italiei moderne, Franta, Belgia, Elvetia occidnetala si parti a Olandei si a Germaniei pe partea vestica a raului Rin. In antichitate, galii, un popor celtic locuia pe acest teritoriu, precum si in alte parti a Europei, vorbind limba galica. In afara de galii, existau si alte popoare pe teritoriul no[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Galii

Galia (in latina Gallia, si in greaca Galatia) a fost regiunea Europei de Vest care include nordul Italiei moderne, Franta, Belgia, Elvetia occidnetala si parti a Olandei si a Germaniei pe partea vestica a raului Rin. In antichitate, galii, un popor celtic locuia pe acest teritoriu, precum si in alte parti a Europei, vorbind limba galica. In afara de galii, existau si alte popoare pe teritoriul nordului Italiei moderne, ca lepontii care locuiau pe poalele sudice a Alpilor italieni, in Raetia.Galii la comanda lui Brennus au ocupat Roma ca. 390 i.Hr.

In lumea egee, o migrate a galilor rasariteni a avut loc in Tracia, la nordul Greciei, in 281 i.Hr.. O alta capetenie gala, Brennus, in funtea unei armate mari, a renuntat sa distruga Templul lui Apollo in Delfi in ultimul minut, vazand, dupa legenda, o amenintare in forma de fulger. In acelasi timp o banda migratoare de celti, de aproxximativ 10.000 de luptatori, impreuna cu femeile, copiii, si sclavii lor treceau prin Tracia. Trei triburi galice au trecut din Tracia in Anatolia la invitatia domnitorului bitinian Nicomedes I, care a cerut ajutor pentru lupta sa contra fratelui sau.

Ulterior ei s-au stabilit in Frigia si Cappadocia, in Anatolia centrala, o regiune care de atunci inainte s-a numit Galatia.Stramosii francezilor au fost galii. Si ei se ocupau cu agricultura si cresterea animalelor. Erau vestiti pentru armele, uneltele si podoabele facute de ei. Le placeau curatenia (ei au inventat sapunul). Locuintele lor erau mai ales de forma rotunda, construite din lemn si acoperite cu stuf. Galii purtau pantaloni facuti din diverse materiale. Le placeau sa se impodobeasca cu bratari si fibule.

Realizau lucrari artistice, cum ar fi mununatele bijuterii,scupturi etc). Erau razboinici faimosi; in anii 400 i.Hr., cucerisera Roma. Galia (in latina Gallia, si in greaca Galatia) a fost regiunea Europei de Vest care include nordul Italiei moderne, Franta, Belgia, Elvetia occidnetala si parti a Olandei si a Germaniei pe partea vestica a raului Rin. In antichitate, galii, un popor
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.